Dagens PS

Därför blir kvinnor lättare beroende av nikotin

En kvinna röker. Forskare har hittat något som kan förklara varför kvinnor blir beroende av nikotin snabbare än män
Forskare har hittat något som kan förklara varför kvinnor blir beroende av nikotin snabbare än män. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 mars 2024Publicerad: 26 mars 2024

Forskare har nyligen upptäckt en hjärnkrets som kan förklara varför kvinnor har en tendens att bli beroende av nikotin snabbare än män.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Andelen tobaksrökare i Sverige har minskat sedan 1970-talet och år 2022 beräknades cirka 6 till 7 procent av befolkningen röka dagligen, det skriver Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Nikotin i Sverige

Tobaksanvändningen har ökat de senaste åren, både bland vuxna och bland ungdomar, under 2022 uppgav 29 procent av 17- till 84-åringar att de använt någon tobaks- eller nikotinprodukt den senaste månaden.

I dag är andelen kvinnor som röker ungefär lika stor som andelen män, men bland gymnasieelever och elever i årskurs nio är rökning vanligare bland flickor.

Enligt CAN:s monitormätningar snusade 16 procent av befolkningen år 2022 och snusandet har de senaste åren framför allt ökat bland kvinnor.

Under senare år har andelen skolungdomar som snusar fördubblats, 2023 snusade 14 procent av eleverna i nian och 26 procent av gymnasieeleverna, bland flickor är ökning särskilt stor.

Cirka 1 till 2 procent av befolkningen uppger att de vejpat den senaste månaden, bland ungdomar var den siffran år 2023 cirka 17 procent bland elever i nian och 21 procent bland gymnasieelever.

ANNONS

Senaste nytt

Sjukdomar

Tobaksrökning ökar risken att drabbas av flera sjukdomar som lungcancer och KOL.

ANNONS

Cirka 80 till 90 procent av alla nya fall av lungcancer i Sverige beror på tobaksrökning och 90 procent av alla med lungcancer är eller har varit rökare, cirka 10 procent av alla storrökare drabbas, det skriver Cancercentrum.

Enligt uppskattningar från 2010 till 2012 orsakar rökning cirka 12 000 dödsfall varje år i Sverige och rökningen uppskattas stå för ungefär 8 procent av landets totala sjukdomsbörda.

Passiv rökning beräknas orsaka cirka 600 000 för tidiga dödsfall i världen, enligt en ny undersökning från 2024.

Kvinnor och nikotin

“Studier visar att kvinnor har en högre benägenhet att utveckla nikotinberoende än män och är mindre framgångsrika på att sluta”, säger Sally Pauss i ett uttalande, skriver Newsweek.

Hon är doktorand vid University of Kentucky College of Medicine i Lexington som under ledning av docent Terry Hinds Jr. lett arbetet att förstå vad som gör kvinnor mer mottagliga för nikotinmissbruk.

Förhoppningen är att kunna minska könsskillnaderna vid behandling av nikotinberoende.

Östrogen och nikotin

En tydlig skillnad mellan kvinnor och män är kvinnors östrogenproduktion, varför forskarna sökte igenom gener som är kända för att aktiveras av östrogen.

ANNONS

De var särskilt intresserade av de gener som uttrycks i våra hjärnor och det är bara en klass av gener som uppfyller det kriteriet, gener som kodar för en grupp proteiner kallade olfactomediner.

Dessa olfactomediner spelar flera olika roller i den tidiga utvecklingen och den funktionella utvecklingen av nervsystemet.

Forskarna utförde en serie studier för att bättre förstå interaktionerna mellan olfaktomediner, östrogen och nikotin och genom experimenten uppstod en intressant återkopplingsslinga.

Östrogen aktiverar olfactomediner som dämpas av nikotin i de delar av hjärnan som är involverade i belöning och beroende.

Läkemedel

Det kan driva på kvinnor att söka upp nikotin för att tillfredsställa dessa belöningskretsar i hjärnan.

“Om vi ​​kan bekräfta att östrogen driver nikotinsökning och -konsumtion genom olfactomediner, kan vi designa läkemedel som kan blockera den effekten genom att rikta in sig på de förändrade vägarna,” säger Sally Pauss enligt Newsweek.

Hon tillägger att sådana läkemedel förhoppningsvis skulle göra det lättare för kvinnor att sluta med nikotin.

Rökning skadar immunförsvaret

Rökning är så pass skadligt att det förändrar immunförsvaret och gör tobaksrökare sårbara för sjukdomar och infektioner flera år efter att de slutat röka.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]