Dagens PS

Dålig sömn gör att du känner dig äldre

En trött man. Enligt en ny studie gör dålig sömn att vi känner oss äldre än vi är
Enligt en ny studie gör dålig sömn att vi känner oss äldre än vi är. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 mars 2024Publicerad: 27 mars 2024

Ny svensk forskning om sömn visar att det finns ett orsakssamband mellan hur vi sover och hur gamla vi känner oss.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt två nya studier kan sömnbrist göra att du känner dig tio år äldre än du är. Leonie Balter, sömnforskare vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, är huvudförfattare till båda studierna.

“Med tanke på att sömn är avgörande för hjärnans funktion och det allmänna välbefinnandet bestämde vi oss för att undersöka om sömn kan påverka hur gammal man känner sig”, säger hon i ett pressmeddelande.

De båda studierna

I den ena studien fick 429 deltagare mellan 18 och 70 år svara på frågor om hur gamla de kände sig, hur sömniga de var och hur många nätter de inte sovit tillräckligt den senaste månaden.

Det framkom att varje natt med otillräcklig sömn den senaste månaden, fick studiedeltagarna att känna sig 0,23 år äldre.

I den andra studien fick 186 deltagare i mellan 18 och 46 år minska sin sömn och under två nätter bara sova fyra timmar per natt. Två andra nätter fick de sova ut ordentligt och spendera nio timmar i sängen.

Efter de två nätternas sömnbrist kände sig studiedeltagarna 4,4 år äldre jämfört med de två nätterna då de hade sovit ut.

Båda studierna är subjektiva och hur gamla deltagarna kände sig var starkt kopplat till hur sömniga de var.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Tio års skillnad

ANNONS

Att vara extremt sömnig var relaterat till att känna sig sex år äldre än sin faktiska ålder, men att känna sig extremt alert var relaterat till att känna sig fyra år yngre.

“Det innebär att om man går från att känna sig alert till att känna sig sömnig så ökar ens subjektiva ålder med hela tio år, säger Leonie Balter till Forskning.se.

Andra saker, som den allmänna hälsan och problem med rörligheten kan också göra att folk känner sig äldre än de är, men enligt de nya studierna är sömnen en nyckel till att känna sig gammal.

“Otillräcklig sömn framkallar känslor av sömnighet. Sömnighet är ett viktigt motivationstillstånd som får oss att prioritera sömn och minskar våra energinivåer”, säger Leonie Balter i ett mejl till CNN

Bra att känna sig ung

Hon menar att brist på motivation säkert också kan bidra till att människor känner sig äldre, samtidigt som det begränsar förmågan att hålla sig fysiskt och socialt aktiv, något som också påverkar hur unga vi känner oss.

“Sömnen är viktig om man vill känna sig ung. Att sova bra och känna sig ung främjar en mer aktiv livsstil och gör det lättare att engagera sig i beteenden som främjar en god hälsa, eftersom känslan att vara ung och pigg är viktig för vår motivation och vilja att vara aktiva”, säger hon i pressmeddelandet.

Sömnforskaren Chang-Ho Yun, neurologiprofessor vid Seoul National University i Seongnam, Sydkorea, har inte varit inblandad i studierna, men säger att ålder kan förstås i flera dimensioner: kronologisk, biologisk och subjektiv.

“Sammantaget understryker dessa fynd vikten av tillräcklig sömn för att upprätthålla en ungdomlig subjektiv ålder, vilket potentiellt gynnar både mental och fysisk hälsa”, skriver han i ett mejl till CNN.

ANNONS

Det är bra att känna sig ung, en studie från 2018 visar att äldre personer som kände sig yngre hade mer grå substans i hjärnan och fick resultat som yngre i tester av hjärnans ålder.

Vaknar du under natten och oroar dig för din sömn?

Om du vaknar alldeles för tidigt varje morgon är du inte ovanlig, det är många som har dessa nattliga uppvaknanden och ofta stör de inte vår sömn.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]