Dagens PS

Prisad metod "klipper bort" hiv

Ett enskilt humant immunbristvirus, hiv, när det kommer ur en infekterad mänsklig immuncell som hiv-viruset replikerats i
Ett enskilt humant immunbristvirus, hiv, när det kommer ur en infekterad mänsklig immuncell som hiv-viruset replikerats i. (Foto: TT/NIAID via AP)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 mars 2024Publicerad: 20 mars 2024

Forskare säger att de använt den Nobelprisvinnande Crispr-tekniken för att klippa bort hiv från infekterade celler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Crispr fungerar som en sax, fast på molekylär nivå, och kan klippa i DNA och på så vis inaktivera eller ta bort “dåliga” delar, det skriver BBC.

Medicin kan stoppa HIV

Hiv infekterar och attackerar cellerna i vårt immunsystem och använder sitt eget maskineri för att göra kopior av sig själv.

Existerande läkemedel mot hiv kan stoppa viruset men inte eliminera det.

Läkemedlen gör att viruset går in i ett vilande eller latent tillstånd, då innehåller cellerna fortfarande DNA från hiv, men det inte aktivt och producerar nytt virus.

De flesta med hiv behöver sådan antiretroviral behandling hela livet, slutar de ta läkemedlen kan viruset vakna upp och göra dem sjuka igen.

Enligt Folkhälsomyndigheten lever cirka 8 300 personer i Sverige med en diagnosticerad hivinfektion. Alla som har hiv vet dock inte om det så det finns ett mörkertal.

ANNONS

Senaste nytt

Vill kunna eliminera HIV

Nu hoppas forskare att helt och hållet kunna befria kroppen från viruset, men mer arbete behövs för att säkerställa att metoden är säker och effektiv.

ANNONS

Forskare vid Amsterdams universitet understryker att deras arbete än så länge bara är under utveckling och inte kan bota hiv än på länge.

Andra forskare försöker också använda Crispr mot hiv och bioteknikbolaget Excision Bio Therapeutics, som använder Crispr-baserade behandlingar för att bota virusinfektioner, säger att tre frivilliga med hiv efter 48 veckor inte har några allvarliga biverkningar.

Kommer ta många år

Jonathan Stoye, virusexpert vid Francis Crick Institute i London, säger dock att det var “extremt utmanande” att ta bort hiv från alla celler i kroppen som kan hysa viruset.

“Behandlingseffekter som ligger utanför målet, med möjliga långsiktiga biverkningar, förblir ett problem”, säger han till BBC.

“Det verkar därför troligt att det kommer att ta många år innan någon sådan Crispr-baserad behandling blir rutin, även om man antar att den kan visa sig vara effektiv”, fortsätter han till BBC.

Kvinna botad från hiv med ny metod

En kvinna har botats från hiv med en ny behandling som även skulle kunna bota många fler med sjukdomen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS