Dagens PS

Covid har förvärrat Kinas nedgång i födslar och äktenskap

Demografer har sagt att Kinas kompromisslösa noll-covid-policy med strikta kontroller av människors liv kan ha orsakat djupgående och bestående skada på människors önskan att skaffa barn.
Demografer har sagt att Kinas kompromisslösa noll-covid-policy med strikta kontroller av människors liv kan ha orsakat djupgående och bestående skada på människors önskan att skaffa barn. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 aug. 2022Publicerad: 23 aug. 2022

I Kina har covid-19 bidragit till en nedgång i antalet giftermål och födslar, en nedgång som de senaste åren har accelererat.

ANNONS

På grund av höga kostnader för utbildning och barnuppfostran har antalet giftermål och födslar i Kina snabbt minskat de senaste åren. Nu  säger landets nationella hälsokommission att covid-19 har bidragit till denna nedgång, det rapporterar Reuters.

Enligt Kinas nationella hälsokommission har landets snabba ekonomiska och sociala utveckling lett till “djupgående förändringar” och många kinesiska kvinnor fortsätter att senarelägga sina planer på barn. Hälsokommissionen menar att även pressande arbetsmiljöer spelar en roll, liksom att ungdomar flyttar till tätorter och ägnar mer tid åt studier.

Noll-covid-policyn har orsakat bestående skada

Demografer har sagt att Kinas kompromisslösa noll-covid-policy med strikta kontroller av människors liv kan ha orsakat djupgående och bestående skada på människors önskan att skaffa barn, det skriver Reuters.

“Coronaviruset har också haft en tydlig inverkan på äktenskap och förlossningsarrangemang för vissa människor”, säger Kinas nationella hälsokommission. Hälsokommissionens kommentarer skickades till Reuters sent på måndagen.

Rekordlågt antal födslar i Kina i år

I Kina kommer antalet födslar i år att sjunka till rekordlåga nivåer, det menar demografer som hänvisar till prognoser på en nedgång till under 10 miljoner födslar, jämfört med 10,6 miljoner förra året, en nivå som är 11,5 procent lägre än år 2020.

År 2021 hade Kina en fertilitet på 1,16, vilket är bland de lägsta i världen och under den nivå på 2,1 som OECD ser som nödvändig för att bibehålla en stabil befolkning. Efter den ettbarnspolitik som Kina införde mellan 1980 till 2015 har landet erkänt att dess befolkning håller på att krympa, något som kan skapa en kris som kommer testa Kinas förmåga att betala för, och ta hand om, sina äldre.

Kinesiska myndigheter har under det senaste året infört skattelättnader, längre mammaledighet, förstärkt sjukförsäkring, bostadsbidrag och extra pengar för ett tredje barn, i försök att motverka problemet med den krympande befolkningen.

ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Covid Zero bromsar ekonomisk tillväxt i Kina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS