När det gäller antalet invånare som är fullvaccinerade mot covid-19 ligger Sverige nu efter många andra länder i Europa.
Covid-19 – Sveriges vaccinationstakt halkar efter
I slutet av september hävs de svenska coronarestriktionerna. Enligt Folkhälsomyndighetens officiella statistik är 6,2 miljoner personer i landet fullvaccinerade och över 7 miljoner personer över 16 år har fått sin första dos vaccin.
Men Sverige hamnar efter andra europeiska länder i vaccinationstakt.
Sverige på plats 15
Enligt statistik från Our World in Data, OWD, ligger Sverige på plats 15 bland europeiska länder när det handlar om antal invånare som är fullvaccinerade mot covid-19. I Portugal och på Malta är mer än 80 procent fullvaccinerade, men i Sverige är siffran bara 60,31 procent.
“Vissa länder drar nu ifrån. Nu är det ingen tävling men det är mycket riktigt så att det är ett antal länder som också traditionellt har varit mer tveksamma till vaccinationer som klättrar uppåt, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT Nyheter.
Han berättar att under sommaren fick länder som Portugal, Spanien och Frankrike en tydlig skjuts och det blev plötsligt en väldigt stor efterfrågan, men att vi inte har sett den skjutsen i Sverige.
Vaccinationspass och deltavarianten
Enligt Richard Bergström finns det flera förklaringar till att Sverige halkar efter trots att vi har en allmänt hög vaccinationsvilja i landet, i andra länder har den helt enkelt varit högre, menar han, och säger att det bland annat kan förklaras med införande av vaccinationspass och en vilja att åter leva normalt.
“Många länder har genomlidit betydligt värre nedstängningar än vad vi har gjort. Du har också deltavarianten som har slagit väldigt hårt mot vissa länder som Spanien, Portugal och Frankrike. Och sedan har du i vissa länder turistnäringen som du är beroende av. Av de skälen blev det en skjuts för de länderna, säger Richard Bergström till SVT Nyheter.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.