En ny brittisk studie visar att covid-19 kan ge långsiktig förlust av hjärnvävnad, något som kan ge långsiktig påverkan.
Covid-19 kan ge förlust av hjärnvävnad
Mest läst i kategorin
I en brittisk studie undersökte forskarna bilder av hjärnan före och efter en coronainfektion, de ville särskilt undersöka eventuell effekt på nervsystemet.
Det forskarna såg tyder på att en covid-19-infektion kan ge långsiktig förlust av hjärnvävnad, bland annat i den del av hjärnan där luktcentrum finns, något som skulle kunna förklara varför en del personer som haft covid-19 förlorar luktsinnet, de kan helt enkelt ha fått skador i hjärnans luktcentrum.
Jämfört före- och efterbilder
Studien är ganska liten men väldigt välgjord, varför den har diskuterats mycket i forskarvärlden. Forskarna har enbart jämfört bilder på hjärnan före och efter en covid-19-infektion.
“Kortfattat så antyder studien att covid kan ge långsiktig förlust av hjärnvävnad och det skulle ge långsiktig påverkan”, säger Scott Gottlieb till CNBC.
Han är tidigare chef för det amerikanska läkemedelsverket FDA och medarbetare på CNBC, han sitter även i Pfizers styrelse.
Vet inte hur länge skadorna finns kvar
Forskarna har inte jämfört det de sett på bilderna av patienternas hjärnor med de symptom som patienterna upplevde. Man har heller inte gått vidare och kollat upp förändringarna över tid så studien säger ingenting om hur länge skadorna finns kvar.
Förändringarna i hjärnan var ungefär lika stora oavsett om patienten hade varit väldigt sjuk i covid-19 eller om patienten bara hade haft en väldigt mild infektion. Den hjärnvävnad som har förlorats kommer inte tillbaka.
Kan kompensera för skadorna
“Man kan kompensera för det över tid, så symptomen kan försvinna, men man kommer aldrig få tillbaka vävnaden om den, de facto, har förstörts som resultat av ett virus”, säger Scott Gottlieb till CNBC.
Läs mer: Kan behövas tredje dos vaccin redan i vinter
Läs mer: Muterat coronavirus både farligare och smittsammare
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.