Dagens PS

Covid-19 är tillbaka: Här är tipsen

Fler fall av covid men ingen anledning till oro
Covid-vaccination i Rinkeby. I dag kan man se covid som en vanlig flunsa, men söka vård om febern är kvar efter en vecka och det är tungt att andas. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 aug. 2024Publicerad: 15 aug. 2024

Covid-19 är tillbaka och antalet rapporterade fall stiger, både i Sverige och övriga världen. Här är tipsen om vad du ska vara vaksam på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, är ökningen av rapporterade covid 19-fall störst i Östersund, Gävle, Uppsala, Kalmar, Helsingborg och Göteborg. På vissa platser anses det handla om rekordnivåer av antalet smittade.

Även i USA rapporteras ”väldigt höga nivåer” av virus i avloppsvattnet och läkare uppmanar nu människor att ta fram ansiktsmasken igen om man ska ut och resa.

“Det eliminerar inte risken, men det minskar avsevärt risken för exponering”, säger Ziyad Al-Aly, chef för forskning och utveckling vid Veterans Affairs St. Louis Healthcare System i Missouri.

”Inte värre än influensa”

Infektionsöverläkaren Silvia Grönroos-Pada säger hos Yle att man ser en ökning som på vissa håll orsakat problem.

Samtidigt ska man inte överdriva situationen, menar hon.

”Oftast är en coronainfektion inte värre än en influensainfektion i dag”, konstaterar hon, men ser samtidigt en ökad frekvens i höst.

”Säkerligen får vi en kraftigare våg, en ny epidemi senare i höst”.

Det nya i att yngre och friska drabbas i den nya covidvarianten Flirt har också en förklaring, säger infektionsläkaren.

ANNONS

”Det kan bero på att friska unga har ett så aktivt immunsystem. Kroppen reagerar kraftigt med hårda symptom. Det här kan också bero på att det är lång tid sedan personen haft sin senaste covidinfektion”.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

”Håll dig hemma”

Samtidigt konstaterar Grönroos-Pada att det är svårt att veta om man har covid-19.

”Det kan man inte veta utifrån symtomen. Men man kan göra ett hemmatest, de finns åtminstone på apoteken. De är inte helt tillförlitliga och i de flesta fall lönar det sig inte att testa. Man kan förhålla sig till covid som till annan flunsa. Man ska hållas hemma medan man är sjuk, och vänta ut sjukdomstiden”, råder hon.

Man ska helst hålla sig hemma i 2-3 dagar, säger läkaren och inte besöka äldre släktingar eller andra i riskgrupper om man har symtom som liknar influensa.

När det gäller att inte bli smittad, är det samma råd som för övriga luftvägsinfektioner, säger doktorn.

”Täck munnen om du hostar eller nyser. Tvätta händerna ofta, och så kan man använda mask i större folkmassor”, är Silvia Grönroos-Padas råd.

Analyserar avloppsvatten

Myndigheterna följer utvecklingen via officiella tester på sjukhus och statistik över antalet inlagda. Dessutom görs tester på avloppsvattnet, för att visa smittonivåer.

ANNONS

Människor i riskgrupper bör ta kontakt med vården direkt efter positivt testresultat och alla bör ringa och fråga om råd om febern fortsätter efter en vecka och man börjar få tungt att andas.

Läs mer:

Fram med masken igen? Covid rusar till rekordnivåer. Dagens PS

Nya virusvarianter kan orsaka våg av covid-19 i sommar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]