Forskare i USA och Storbritannien har upptäckt en metod att kunna bidra till att färre dör i en av våra dödligaste cancerformer.
Cancerupptäckt ger forskare hopp
Mest läst i kategorin
Ett team av forskare från Storbritannien och USA har gjort en avgörande DNA-upptäckt, som man nu hoppas ska kunna hjälpa till att bota en av de dödligaste formerna av cancer, skriver The Guardian.
Det gäller cancer i bukspottkörteln.
Cancer i bukspottkörteln är den tolfte vanligaste cancerformen globalt, med mer än en halv miljon människor diagnotiserade per år.
Den har dessutom den lägsta graden av överlevande av alla vanliga cancerformer.
Sprids snabbare
Forskarteamet det gäller har upptäckt att sjukdomens spridning underlättas av att molekyler i nyckelgener stängs av, vilket gör att sjukdomen växer och sprider sig snabbt.
Upptäckten är ett genombrott som gör att man nu hoppas kunna hitta en behandling mot cancerformen.
Pankreascancerns dödliga natur har stött experter i flera år, men genombrottet ger hopp i jakten på en behandling som kan utplåna sjukdomen.
”Detta arbete, som har gett ny förståelse och kunskap om hur cancern beter sig, kommer förhoppningsvis att bidra till att bana väg för potentiella nya behandlingar i framtiden”, säger Maria Hatziapostolou, läkare och forskare vid Notthingham Trent University.
Senaste nytt
Lägst överlevnad
“Bukspottkörtelcancer har den lägsta överlevnaden av alla 20 vanliga cancerformer. Överlevnaden för patienter efter fem år har förbättrats mycket lite över tid och därför är det extremt viktigt att vi hittar nya sätt att bättre förstå denna sjukdom, hur den sprider sig och varför den är så aggressiv”.
Bukspottkörtelcancer diagnostiseras ofta i ett framskridet stadium och mer än hälften av patienterna dör inom tre månader efter diagnosen.
Utlöser process
Forskarna, som publicerat sina resultat i Gastro Hep Advances, fann att cancer i bukspottkörteln utlöser en process som kallas DNA-metylering, vilken får molekyler i den normalt fördelaktiga HNF4A-genen att stängas av, vilket i sin tur gör att tumörer kan växa extremt snabbt.
“Förlust av HNF4A driver utveckling och aggressivitet i bukspottkörtelcancer och vi vet nu att den korrelerar med dålig patientöverlevnad”, säger Maria Hatziapostolou.
“Detta projekt ger oss ny information om hur cancer i bukspottkörteln kan undertrycka vissa molekyler för att hjälpa den att spridas aggressivt runt kroppen, vilket i sin tur kan leda till utvecklingen av mer effektiva behandlingsalternativ”, säger Chris MacDonald, forskningschef vid Pancreatic Cancer UK, som finansierat studien.
Extra salt på maten ökar risken för magcancer. Dagens PS
Genombrott mot cancer: Hittar cancer på atomär nivå. Dagens PS
ANNONS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.