Forskare har upptäckt att en ny cancerbehandling helt kan utplåna cencertumörer hos patienter med obotlig cancer i huvudet och halsen.
Cancer: Ny behandling utplånade tumörer i huvud och hals
Forskare vid Cancerinstitutet, ICR, i London och Royal Marsden NHS foundation trust har i en fas 3-studie som finansierats av Bristol Myers Squibb, gett patienter en blandning av immunterapi-läkemedel som hjälpte deras immunsystem att döda de egna cancercellerna, vilket gav en positiv överlevnadstrend, det skriver The Guardian.
I studien, kallad CheckMate 651 trial, deltog nästan 1 000 döende patienter med huvud och halscancer. Resultaten är tidiga och inte statistiskt signifikanta, men då en del patienter lever månader eller år längre än väntat är de ändå väldigt kliniskt meningsfulla, anser Kevin Harrington som ledde studien. Han är professor i biologiska cancerterapier vid ICR, och onkologisk konsult vid Royal Marsden.
Han blev helt cancerfri
Barry Ambrose, en 77-årig man som hade förväntats dö av sin halscancer för fyra år sedan, erbjöds att delta i den nya studien och det räddade hans liv. Efter åtta veckors behandling var hans tumör helt borta och han är nu cancerfri.
“När forskarsjuksköterskorna ringde för att berätta att efter två månader hade tumören i halsen helt försvunnit, det var ett fantastiskt ögonblick”, säger Barry Ambrose till The Guardian.
Han berättar att trots att han var tvungen att göra två veckovisa resor från Suffolk för behandlingen på sjukhuset hade han i princip inga biverkningar och kunde fortsätta som vanligt med de saker han älskar, segling, cykling och umgås med sin familj.
Kan hjälpa mot fler typer av cancer
Forskarna fann att en kombination av cancerläkemedlen nivolumab and ipilimumab minskade tumörena i obotligt sjuka patienter med cancer i huvudet och halsen, hos några av patienterna försvann cancern helt. Experter tror att en kombination dessa två immunterapi-läkemedel kan vara effektivt mot flera typer av långt framskriden cancer.
Tidigare har resultat från andra studier där dessa läkemedel har kombinerats visat på liknande resultat för obotligt sjuka patienter med njur-, hud- och tarmcancer. Forskarna menar att förutom att förlänga överlevnaden för dessa patienter, visade även läkemedelskombinationen på färre biverkningar än dem starka cellgifter brukar ge.
Snällare behandling än cellgifter
“Det här är lovande resultat”, säger Kristian Helin, ICR:s vd till The Guardian. “Immunterapier är snällare och smartare behandlingar som kan ge betydande fördelar för patienterna”, fortsätter han.
Studien visar att immunterapikombinationen hade särskilt god effekt för den grupp patienter vars tumörer hade höga nivåer av en immunmarkör kallad PD-L1, bland dessa patienter var överlevnaden högst, de levde i genomsnitt tre månader längre än patienter som fick cellgifter och medianöverlevnaden för dessa patienter var 17,6 månader.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.