2023 blev ett “brutalt år” för biotech-branschen i USA – antalet konkurser var det högsta sedan 2010. Det kan också få effekt i Sverige.
"Brutalt år" för biotech i USA – rekordmånga konkurser
Enligt data från S&P Global Market Intelligence som Fierce Biotech skriver om försattes 18 biotech-bolag i konkurs under fjolåret, en ökning från åtta året innan vilket i sin tur var det högsta på ett decennium. Detta under ett år där rapporterna duggade tätt om röda siffror, sparprogram och personalnedskärningar i sektorn även bland de bolag som klarat sig bättre än konkurs.
Tredjeplats bland konkurser i år
2024 har inte börjat bättre, Humanigen och Athersys är bland bolagen som skickat in konkurspapper till myndigheterna under årets start. Sjukvårdssektorn som helhet har börjat året på en tredjeplats i antalet konkurser bakom industri och konjunkturkänsliga konsumentprodukter, enligt S&P.
Sjukvårdssektorns problem med konkurser i USA kan visa på en trend som också kan märkas av i Sverige, där börsen är full av både stora och små bolag inom biotech, life science och sjukvård.
Utveckligen av nya läkemedel innebär stora investeringar i början av processen med den potentiella uppsidan längre fram i tiden. När räntan nu stigit blir finansieringen svårare att få till för många bolag, vilket kan ställa till det för bolag som behöver finansiera utveckling i nutid men inte har lika mycket intäkter i nutid.
Sverige har flest konkurser i Norden
Som ett exempel ansökte det börsnoterade bolaget RLS Global om konkurs i november och hänvisade till att de “inte har hittat en sund och fungerande lösning på sin ansträngda finansiella situation, på kort och medellång sikt”, vilket Dagens PS rapporterade om.
I Sverige som helhet sattes 8 243 bolag i konkurs under 2023, vilket är en ökning med 31 procent jämfört med 2022 och mest i Norden, skriver Medtech Magazine.
Läs även: Börsnoterade RLS Global i konkurs (Dagens PS)
Läs även: Experter: Gör så här om konkursen närmar sig (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.