En åtta månader gammal flicka från Storbritannien beviljades i går medborgarskap i Italien då ett sjukhus i Vatikanen erbjudit sig att vårda henne.
Brittisk baby får medborgarskap i Italien – för vård
Mest läst i kategorin
En domstol i Storbritannien har fastställt domar som godkänner att livsuppehållande invasiv behandling av ett spädbarn återkallas, det rapporterar AP.
Oense om behandling
Spädbarnet, åtta månader gamla Indi Gregory, är det senaste fallet av flera i Storbritannien, där läkare och föräldrar har bråkat om behandlingen av dödligt sjuka barn.
Flickan lider av en sällsynt, dödlig, metabolisk sjukdom kallad mitokondriell sjukdom som gör att hennes celler inte kan producera tillräckligt med energi för att fungera som de ska.
Sjukdomen har orsakat en progressiv hjärnskada som gör att Indi Gregory är helt beroende av livsuppehållande behandling.
Italienskt medborgarskap
På måndagen beviljades den lilla flickan medborgarskap i Italien och föräldrarna hoppas nu att den italienska regeringens beslut ska göra att hon får flyttas till Italien, då ett sjukhus i Vatikanen lovat ge henne vård.
Förra veckan beslutade en brittisk domare att flickan inte kunde flyttas till Italien. Domaren, Robert Peel, fastslog att ingenting förändrats sedan en tidigare dom godkände att livsuppehållande behandling återkallas.
AP skriver att Robert Peel sade att hans beslut baserades på att flickan har liten medvetenhet om vad som pågår omkring henne, “extremt begränsad livskvalitet” och att det finns bevis för att hon ofta känner smärta från behandlingen.
På tisdagen planeras en privat onlineförhandling där domaren ska överväga frågor gällande flickans vård.
Italiens premiärminister
Vatikanens pediatriska sjukhus Bambino Gesu, i Rom, har erbjudit sig att ta hand om flickan och Italiens regering har sagt att den ska betala för all behandling i Italien som anses nödvändig.
“De säger att det inte finns mycket hopp för lilla Indi, men till slutet kommer jag att göra vad jag kan för att försvara hennes liv. Och försvara hennes mammas och pappas rätt att göra allt de kan för henne”, skriver Italiens premiärminister Giorgia Meloni i ett inlägg på Facebook.
Enligt brittisk lag är den primära frågan i sådana här fall om en föreslagen behandling är för barnets bästa.
Upprepade gånger har domare bekräftat läkarns beslut att avsluta livsuppehållande behandling, även när det strider mot föräldrarnas vilja.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Vill transplantera grishjärtan till barn Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.