I dag har staten och regionerna små möjligheter att förhindra att läkemedel skrivs ut till fel personer eller i fel syfte, något som kostar samhället stora summor.
Brister i sjukvården utnyttjas av kriminella
Mest läst i kategorin
Riksrevisionen har granskat statens styrning och tillsyn av läkemedelsförskrivningen och funnit att styrningen är ineffektiv.
Utnyttjas av kriminella
Exempelvis saknar ansvariga myndigheter förutsättningar för att kunna bedriva en effektiv tillsyn, vilket leder till att allvarliga missförhållanden inte upptäcks.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kan exempelvis inte använda befintliga registeruppgifter för att söka efter läkare som felaktigt förskriver narkotikaklassade läkemedel eller andra eftertraktade läkemedel.
Enligt riksrevisor Helena Lindberg varnar regionerna för att det här utnyttjas av den organiserade brottsligheten.
Felaktig förskrivning
Ett annat problem som ansvariga myndigheter har svårt att förhindra är läkemedel som felaktigt används inom läkemedelsförmånen så att skattebetalarna får stå för dem.
Det handlar om sådant som botulinumtoxin (Botox) mot rynkor, diabetesläkemedel för bantning, tillväxthormoner till kroppsbyggare, potensmedel och mjukgörande krämer.
Problemet beror framförallt på att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, inte har den tillgång till uppgifter om enskilda vårdgivares förskrivning som skulle behövas för att kunna bedriva effektiv tillsyn.
Långa handläggningstider
Dessutom har IVO:s tillsynsärenden väldigt långa handläggningstider, över ett år i genomsnitt, och det förvärrar situationen.
IVO:s mest allvarliga tillsynsärenden går vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som har lika lång handläggningstid, vilket gör att felaktig förskrivning kan pågå under flera år.
“Detta strider enligt vår bedömning mot förvaltningslagens krav på skyndsam handläggning”, säger Gabriella Sjögren Lindquist, projektledare för Riksrevisionens granskning, i ett pressmeddelande.
“Bara under perioden november–december 2022 kostade felaktig förskrivning av nya diabetesläkemedel, som även är effektiva mot övervikt, samhället ungefär 20 miljoner kronor”, säger hon vidare i pressmeddelandet.
Diabetesläkemedel
Läkemedelsverket uppmanar alla läkare att tills vidare endast förskriva diabetesläkemedel till diabetespatienter.
Detta då det finns tecken på att den kraftigt ökade förskrivningen av vissa diabetesläkemedel för viktnedgång gör att diabetiker blivit utan sina läkemedel.
“Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på att kroniskt sjuka patienter står utan sin medicinering på grund av en omfattande förskrivning utanför godkänd indikation, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.
Läkemedelsverket kan begränsa utlämnandet av läkemedel, men ser inte att det i det här fallet skulle ha någon riktig effekt.
“Läkemedelsverket ser fortsatt över möjligheten att på regulatorisk väg säkerställa att diabetespatienter får tillgång till läkemedel”, säger Veronica Arthurson i Läkemedelsverkets pressmeddelande.
Hon förklarar att de därför nu vädjar till alla läkare att tills vidare endast förskriva GLP-1-receptoragonister, som exempelvis Novo Nordisks Ozempic, inom godkänd indikation.
Riksrevisionens granskning visar också att regeringens styrning genom statsbidraget för läkemedelsförmånerna inte heller är effektiv samt att myndigheternas kunskapsstyrning också är ineffektiv.
Riksrevisionen rekommenderar bland annat regeringen att:
- Ge IVO möjlighet att använda uppgifter om förskrivning av läkemedel i sin tillsyn
- utreda hur felaktig användning av läkemedelssubventioner kan hindras och hur regionerna kan ersättas för felaktiga utbetalningar
- föra över statsbidraget för läkemedelsförmånerna till det kommunala utjämningssystemet.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Läkemedlet som är mer effektivt än Ozempic Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.