Dagens PS

Blodprov visar hur våra organ åldras

Forskare kan med hjälp av ett blodprov förutse vilka organ som åldras för snabbt
Forskare kan med hjälp av ett blodprov förutse vilka organ som åldras för snabbt. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 dec. 2023Publicerad: 11 dec. 2023

Forskare tror sig kunna skapa ett blodprov som kan avgöra hur snabbt våra inre organ åldras och till och med förutsäga vilka organ som är på väg att svikta.

ANNONS
ANNONS

Ett forskarteam vid Stanford University säger sig kunna övervaka 11 av kroppens organ med hjälp av blodplasmaproteiner från olika organ i ett blodprov, det rapporterar BBC.

Åldrande organ

I en studie kollade forskarna tusentals vuxnas blodprover, de flesta i medelåldern eller äldre.

Forskarna fann att mönstret av proteiner verkade vara specifikt för särskilda organ och de tränade en maskininlärningsalgoritm att göra förutsägelser.

Resultaten tyder på att en av fem vuxna, från 50-årsåldern och uppåt, kan ha minst ett organ som åldras snabbt och en till två av 100 kan ha flera organ som åldrats mer än de själva.

“När vi jämförde vart och ett av dessa organs biologiska ålder för varje individ med dess motsvarigheter bland en stor grupp människor utan uppenbara allvarliga sjukdomar, fann vi att 18,4 procent av de 50 år gamla eller äldre hade åtminstone ett organ som åldrades betydligt snabbare än genomsnittet”, säger en av forskarna, Tony Wyss-Coray, till BBC. 

ANNONS

Senaste nytt

Ökad sjukdomsrisk

Forskarna skriver att det kan vara till hjälp att veta vilka organ som är på väg att svikta för att veta vilka hälsoproblem som kan uppstå.

Ett hjärta som har åldrats snabbare ökar exempelvis risken för hjärtsvikt och en snabbt åldrande hjärna kan vara mer benägen att drabbas av demens.

ANNONS

Att ha ett eller flera organ som åldras snabbt är enligt studien kopplat till högre risk att dö av vissa sjukdomar under kommande 15 år.

Forskarna fann att de personerna löpte ökad risk att drabbas av sjukdom i det organ som åldrades snabbare.

Åldras inte stabilt

Stanford University har lämnat in en patentansökan för blodprovet ifall det i framtiden skulle kunna användas och säljas.

Tony Wyss-Corays tidigare arbete tyder på att vår biologiska åldrandeprocess inte är stabil utan kommer i skurar med några snabba accelerationer i mitten av 30-årsåldern, början av 60-årsåldern och slutet av 70-årsåldern.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Blodprov för test av cancer visar lovande resultat Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS