Dagens PS

Bioteknik återhämtar sig på börsen när räntan stabiliseras

Den senaste tidens börsrally för amerikanska bioteknik ger hopp om bättre tider för sektorn
Den senaste tidens börsrally för amerikanska bioteknik ger hopp om bättre tider för sektorn. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 dec. 2023Publicerad: 14 dec. 2023

USA:s breda aktiemarknad närmar sig en rekordhög nivå, men biotechindex ligger fortfarande 50 procent under toppnivån i början av 2021, nu spirar dock ett hopp.

ANNONS

Den amerikanska biotekniksektorn är en av de sektorer som påverkats mest av den senaste tidens förändrade ränteförväntningar, det skriver Financial Times.

Under 2021 och 2022 har sektorn drabbats av nedgångar på över 20 procent, men i början av september har bioteknikaktier ökat över 25 procent och en 5-procentig uppgång på onsdagen gör att det nu ser ljust ut.

“I slutet av 2020 och början av 2021 fick många företag i tidiga skeden värderingar som inte var vettiga. Nu har vi den motsatta situationen … (så) vi söker igenom sektorn för att försöka identifiera företag som har lämnats att dö”, säger Andy Acker till Financial Times.

Han är portföljförvaltare för hälsovård på det förvaltande investmentbolaget Janus Henderson. 

De har tyngt indexet

Vaccinutvecklaren Moderna och Altimmune, som utvecklar behandlingar mot fetma, är ett par av de bolag som bidragit mest till S&P Biotechnologys senaste tids svaghet.

I takt med att efterfrågan på covid-19-vaccin minskat har Modernas aktie fallit och tappat över 50 procent i år.

Efter att en läkemedelsprövning visade på allvarliga biverkningar för vissa patienter förlorade Altimmunes aktie också mer än hälften av sitt värde under en enda dag i mars.

ANNONS

Senaste nytt

Läkemedelstillverkare

ANNONS

Enligt Janus Henderson handlades i oktober hela 232 Life Science-bolag globalt till ett börsvärde som låg under deras kassareserver. Det var dock innan det senaste börsrallyt i sektorn.

Även stora läkemedelstillverkare har underpresterat, S&P 500 Pharmaceuticals är på väg mot sin sämsta prestation på 20 år i förhållande till det bredare S&P 500.

I onsdags nådde Pfizer sin lägsta nivå sedan 2013 och är det läkemedelsbolag som har påverkat S&P 500 mest i år.

Extra stor ränteeffekt

Stigande räntor har tyngt alla branscher, men för sektorer som bioteknik tenderar effekten att bli extra stor då många bolag i sektorn fokuserar på tillväxt långt in i framtiden.

På onsdagen lämnade USA:s centralbank, Fereral Reserve, benchmarkräntorna på 5,25–5,5 procent och signalerade att sänkningar kommer påbörjas nästa år.

Tron att Federal Reserve snart kommer börja sänka räntorna har redan börjat blåsa upp bioteknikbolags värderingar. S&P Biotechnology ökade 14 procent i november och har ökat 11 procent nu i december.

“Jag tror att det är en begynnande optimism just nu”, säger Rahul Chaudhary, chef för hälso-och sjukvårdens aktiekapitalmarknader på investmentbanken Leerink Partners, till Financial Times.

Han tillägger att det finns hopp om att miljön med lägre räntesatser kommer börja hjälpa biotekniksektorn nästa år och fler företag då kan få tillgång till kapital.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svenskt biotechbolag tar in miljoner i nyemission Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]