Dagens PS

Biontech ska utveckla mRNA-baserat vaccin mot malaria

vaccin malaria
Det tyska läkemedelsbolaget Biontec ska utveckla ett mRNA-baserat vaccin mot malaria. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 juli 2021Publicerad: 27 juli 2021

Biontech meddelar planer att utveckla ett effektivt mRNA-baserat vaccin mot malaria samt att kliniska försök ska påbörjas i slutet av 2022.

ANNONS
ANNONS

Det tyska läkemedelsbolaget Biontec utvecklade tillsammans med Pfizer ett mRNA-vaccin mot covid-19 som blev det första covidvaccinet att godkännas både i Europa och i USA. På måndagen avslöjade Biontec planer att utveckla ett mRNA-vaccin mot malaria, en dödlig parasitsjukdom som påverkar miljontals människor varje år.

Det mRNA-baserade covidvaccinet fungerar genom att kroppen luras att producera en ofarlig bit av covidviruset och därmed utlöser kroppens immunförsvar. Tack vare framgången med det mRNA-baserade covidvaccinet försöker andra läkemedelsbolag nu utveckla nya vaccin med denna teknik, exempelvis arbetar Pfizer med att utveckla ett mRNA-baserat influensavaccin, det skriv CNBC om i maj i år.

Malaria drabbar flest i Afrika

Under 2019 drabbades uppskattningsvis 229 miljoner människor av malaria och minst 409 000 dog, detta enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Majoriteten av malariafallen fanns i Afrika. Barn under fem år är den mest sårbara gruppen som drabbas av sjukdomen.

Enligt Biontech har WHO, och EU-kommissionen, tillsammans med andra organisationer, varit involverade i den tidiga planeringen av det nya vaccinet.

Ska bli säkert och effektivt vaccin

“Responsen på pandemin har visat att forskning och innovation kan förändra människors liv när viktiga intressenter arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål”, säger Biontechs vd Ugur Sahin i ett pressmeddelande.

“Tillsammans med våra partners kommer vi göra vad som krävs för att utveckla ett säkert och effektivt mRNA-baserat malariavaccin som kommer förhindra sjukdomen, minska dödligheten och säkerställa en hållbar lösning för den afrikanska kontinenten och andra regioner som drabbas av denna sjukdom,” fortsätter han i pressmeddelandet.

Biontech har som mål att påbörja kliniska försök med sitt vaccin mot malaria i slutet av år 2022.

ANNONS

För närvarande utvecklar Biontech tillsammans med sina partners vacciner mot flera olika infektionssjukdomar. Bolaget har identifierat flera antigener för olika vaccinkandidater, bland annat HIV- och tuberkulos. Biontech planerar att påbörja kliniska prövningar för att testa en vaccinkandidat mot tuberkulos under år 2022.

Läs mer: Moderna ska använda mRNA mot influensa, cancer och HIV

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS