Dagens PS

Bioelektronisk medicin kan kanske ersätta läkemedel

Peder Olofsson forskar om bioelektronisk precisionsmedicin som kan ersätta läkemedel
Peder Olofsson forskar om trådlös bioelektronisk precisionsmedicin för behandling av inflammatoriska sjukdomar och som eventuellt kan ersätta läkemedel. (Foto: KI)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 okt. 2021Publicerad: 19 okt. 2021

Svenska forskare utvecklar trådlös bioelektronisk precisionsmedicin som gör att behandling av vissa sjukdomar snart kan göras med elektronik i stället för med läkemedel.

ANNONS
ANNONS

Bioelektronisk precisionsmedicin kan kanske ersätta läkemedel. Peder Olofsson är läkare och forskare vid vid institutionen för medicin på Karolinska institutet. Han intresserar sig för hur nervreflexer reglerar inflammation.

”Om vi kan skapa en atlas över signalerna och förstå deras innehåll, som en ordbok, så öppnas möjligheter för verklig precisionsmedicin. Behandlingar som automatiskt anpassar sig till symtom från dag till dag eller till och med minut för minut”, säger Peder Olofsson till Dagens Industri.

Han förklarar att med ökad kunskap inom området kan molekylära mekanismer som är viktiga för behandlingen av vissa sjukdomar kanske styras med elektronik i stället för med läkemedel.

Försök på patienter pågår

Peder Olofsson startade i början av 2020 ett nytt tvärvetenskapligt samarbete med Kungliga tekniska högskolan, KTH, inom forkningscentret Medtechlabs där forskare inom flera områden samarbetar. Han berättar att de analyserar nervsignaler vid inflammation för att lägga grunden för att automatiskt kunna styra antiinflammatorisk behandling. Redan nu pågår försök på patienter med kronisk inflammation.

”Kliniska studier av reumatism och inflammatorisk tarmsjukdom visar uppmuntrande preliminära resultat. Men större och bättre designade studier och mer precisa metoder för nervstimulering behövs för att generera säkrare observationer,” säger Peder Olofsson till Di.

Han hoppas dock på att snart kunna ta utvecklingen vidare i studier med större patientgrupper via en trådlös teknik som nyligen har patenterats. Eftersom de utvecklar teknik för icke-invasiv nervstimulering behövs inget kirurgiskt ingrepp och det gör metoden mer användbar. Peder Olofsson tror att när sådan teknik finns på plats är det sannolikt att studier med större patientgrupper kan startas.

Kan bli mycket mer specifika

Det fins i dag flera företag med produkter som försöker aktivera nerver i kroppen genom att skicka elektriska signaler i huden. Men enligt Peder Olofsson är problemet att man då främst aktiverar nerverna i huden.

ANNONS

“Vi kan bli väldigt mer specifika och träffa en punkt inne i kroppen, som vagusnerven, som skickar impulser vidare till de flesta inre organ och därmed har potential att påverka ett vitt spektrum av fysiologiska funktioner med bättre precision,” säger han till Di.

Han räknar med att inom två år kunna ha mänskliga data på den trådlösa elektriska precisionsstimuleringen och säger att de då kommer se om det här kan bli en väldigt användbar teknologi.

Läs mer: Ny metod lindrar svår smärta utan biverkningar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]