Dagens PS

Bill & Melinda Gates Foundation finansierar vaccinplåster

Snart behövs kanske inte ett plåster efter vaccinationen utan för den, om Micron Biomedicals vaccinplåster godkänns
Snart behövs kanske inte ett plåster efter vaccinationen utan för den, om Micron Biomedicals vaccinplåster godkänns. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 nov. 2023Publicerad: 16 nov. 2023

Bill & Melinda Gates Foundation har gett ett Life Science-bolag nästan 250 miljoner kronor för att kunna massproducera ett nålfritt vaccinplåster.

ANNONS
ANNONS

Det amerikanska bioteknikbolaget Micron Biomedical har skapat en plåsterliknande enhet som via mikronålar för in vaccin i kroppen när den fästs på huden, det rapporterar Reuters.

Kan få fler att vaccinera sig

Enhetens mikronålar löses upp av sig själva och globala hälsoexperter har länge menat att den här typen av vaccin, som inte behöver ges via sprutor, kan göra att fler vaccinerar sig.

Eftersom Micron Biomedicals vaccinplåster inte behöver någon kylkedja för distributionen, eller utbildad personal för administrationen, är de enklare transportera och administrera än traditionella vaccin.

Det gäller särskilt i låginkomstländer där det fortfarande är svårt att nå alla som behöver vaccineras.

Tidigare i år visade en studie i Gambia att Micron Biomedicals vaccinplåster levererade vaccin mot mässlingen och röda hund lika säkert som vanligt vaccin som ges med sprutor, vaccinen gav även liknande immunsvar.

ANNONS

Senaste nytt

Kan hjälpa spruträdda

James Goodson säger att tekniken “kan hjälpa till att övervinna några av de mest betydande hindren för att utrota mässling och röda hund globalt”, skriver Reuters.

Han är senior forskare vid immuniseringsavdelningen vid USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, som också har samarbetat med Micron Biomedical. 

ANNONS

Tekniken kan även hjälpa personer som är rädda för nålar. Det har dock varit svårt att skala upp produktionen av vaccinplåstret.

Nu finansierar från Bill & Melinda Gates Foundation Micron Biomedical med på 23,6 miljoner dollar, cirka 249,7 miljoner kronor.

Finansieringen kommer stödja utvecklingen av en anläggning för tillverkning som ska kunna tillverka cirka 10 miljoner vaccinplåster per år.

Till en början ska enheterna användas till större kliniska prövningar men framöver ska de även kunna användas bredare, om och när de godkänns av tillsynsmyndigheter, det skriver Reuters.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Världens första inhalationsvaccin mot omikron godkänt Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS