Dagens PS

Bico-koncernbolaget Scienion samarbetar med tyska IPA

Bico-koncernbolaget Scienion inleder ett samarbete med det tyska forskningsinstitutet IPA för utveckling av en ny diagnostisk plattform
Bico-koncernbolaget Scienion inleder ett samarbete med det tyska forskningsinstitutet IPA för utveckling av en ny diagnostisk plattform. (Foto: Bico)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 jan. 2022Publicerad: 21 jan. 2022

Bico-koncernbolaget Scienion inleder ett samarbete med ett tyskt forskningsinstitut för utveckling av en ny diagnostisk plattform för urinblåsecancer.

ANNONS
ANNONS

Ett av Bicos koncernbolag, Scienion, inleder ett samarbete med Institute for Prevention and Occupational Medicine of the German Social Accident Insurance, IPA, ett tyskt, akademiskt forskningsinstitut vid Ruhr-universitetet i Bochum.

Scienion utvecklar miniatyriserade multiplexerade metoder för diagnostiska tester. I samarbete med IPA ska bolaget nu utveckla en ny diagnostisk plattform för urinblåscancer.

Diagnosplattformen använder en multiplexerad lateralflödesanalys som kan upptäcka tio biomarkörer för urinblåscancer. Tekniken kan både användas i laboratoriemiljo och i vårdmiljö och processen är mycket mindre invasiv än dagens standardprocess.

Dyr cancerform

Urinblåscancer kan framgångsrikt behandlas med kirurgi om den upptäcks tidigt, men återfallsfrekvensen är upp emot 73 procent inom fem år. Därför behöver patienter delta i övervakningar och uppföljningar som gör urinblåscancer till en av de dyraste cancerformerna.

I dag är cystoskopi det vanligaste diagnosverktyget. Metoden är invasiv och smärtsam. Diagnosplattformen kommer både förbättra tillgängligheten och bekvämligheten för både patienter och läkare eftersom metoden inte är invasiv.

Icke invasiv metod

“Urofast är banbrytande både för patienter och läkare genom att möjliggöra snabba, skalbara och prisvärda tester för denna aggressiva form av cancer”, säger Wilfried Weigel, PhD, Vice President Research & Development, Scienion, i ett pressmeddelande.

I utvecklingsprocessen av plattformen ska IPA använda kunskap om biomarkörer och fler än 500 urinprover i sin biobank. Scienion ska använda sin automatiserade teknik för precisionsdispensering för att printa biomarkörer på en så kallad lateral flow immunoassay, en lateralflödes-immunanalys.

ANNONS

En testprocedur

“Genom att simultant och kvantitativt fastställa flera biomarkörer, integrerar vi den för närvarande tillgängliga kunskapen om biomarkör-baserade metoder för diagnostik av urinblåsecancer i en enda testprocedur”, säger Kerstin Lang, i pressmedelandet. Hon är PhD, forskare vid IPA och huvudansvarig forskare i projektet.

“Vår förhoppning är att kunna använda invasiv cystoskopi på ett mycket mer riktat sätt för att undvika associerade biverkningar som blödning, sveda och infektion”, fortsätter hon.

Samarbetet mellan Scienion och IPA inleddes 2021 och ska fortgå till och med år 2024, då ska de två organisationerna söka regulatoriska godkännanden.

Läs mer: Bico förvärvar det amerikanska mjukvarubolaget Biosero

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]