Sveriges överdödlighet under pandemin var lägst i Europa, enligt nya beräkningar från SCB. Men tidigare statsepidemiolog Anders Tegnell påpekar att dödlighet inte är hela svaret på vilken effekt pandemin har haft i olika länder.
Beviset: Sverige valde rätt väg under pandemin
Mest läst i kategorin
Tre år har gått sedan coronapandemin kom till Sverige.
Och för snart tre år sedan hamnade Sverige i världens blickfång när vi valde en annan strategi än övriga världen.
Medan många länder stängde ned, gick det svenska samhället mot strömmen. Vi höll ut, höll i – och höll öppet.
Kritiken mot Sveriges pandemihantering har varit hård i perioder, framför allt i början av pandemin. Folkhälsomyndigheten ifrågasattes av såväl forskare som media, och kritiserades för att agera för långsamt mot viruset.
Den svenska hanteringen av pandemin blev en världsangelägenhet som både väckte bestörtning och beundran.
Lägst dödlighet i EU
Nu kan Statistiska Centralbyrån, SCB, presentera siffror som visar att Sveriges överdödlighet under pandemiåren var den lägsta i hela EU och Norden. Det rapporterar Svenska Dagbladet.
“Överdödlighet”, det vill säga hur många fler människor än förväntat som dör under en period, är ett mått som används av både forskare och statistiker för att jämföra pandemins effekter i olika länder.
Vanligtvis dör drygt 90 000 människor per år i Sverige, men under 2020 registrerades drygt 98 000 dödsfall. Enligt statistik från SCB dog knappt 92 000 personer under 2021 och under 95 000 år 2022.
Bulgarien låg i topp
Sveriges ökning var i genomsnitt 4 procent för perioden 2020–2022, jämfört med årsmedelvärdet 2017–2019.
Många länder i EU hade en betydligt större ökning än så, enligt SCB.
De nordiska länderna hade lägre överdödlighet än flera länder i Centraleuropa, som Polen och Tjeckien. Bulgarien hade den högsta överdödligheten i EU, med en ökning på 19,8 procent.
Norge, som valde en annan strategi än Sverige och införde lockdown under pandemins första tid, hade en marginellt högre överdödlighet än oss, med 5,0 procent.
“Man måste vara ödmjuk”
I en intervju med Svenska Dagbladet kommenterar tidigare statsepidemiolog Anders Tegnell statistiken från SCB.
“Det man måste komma ihåg är att det faktiskt är många människor som har avlidit under pandemin, vilket förstås är förskräckligt på många sätt, inte minst för anhöriga och andra som drabbats. Så man får ju vara lite ödmjuk inför den här typen av siffror”, säger han i intervjun.
Han påpekar också att det finns flera faktorer som spelar in och att dödlighet inte är hela svaret på vilken effekt en pandemi haft i olika länder.
“Överdödlighetsmåttet har svagheter och beror rätt mycket på hur befolkningsstrukturen ser ut i olika länder”, säger han.
Läs även:
USA: Covid-19 kommer troligen från labb
Sveriges hantering av covid i världstopp
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.