Dagens PS

Bevisat: Det är bra för hjärtat att gå i trappor

Någon går uppför en trappa. Att gå i trappor förbättrar din hjärthälsa, det visar ny forskning
Att gå i trappor förbättrar din hjärthälsa, det visar ny forskning. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 apr. 2024Publicerad: 30 apr. 2024

Att gå i trappor i stället för hissen är kanske ett fitnessråd du har hört många gånger. Nu stödjer ny forskning detta gamla hälsotips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny metaanalys har funnit att personer som regelbundet går i trappor löper 39 procent mindre risk att dö av hjärtsjukdom jämfört med personer som inte gör det, det skriver Fortune.

Analysen visade att personer som regelbundet går i trappor också hade lägre risk att drabbas av stroke och hjärtinfarkt.

“Jag blev förvånad över att en så enkel form av träning kan minska dödligheten av alla orsaker”, säger studieförfattaren Sophie Paddock vid University of East Anglia och Norfolk och Norwich University Hospital Foundation Trust i Storbritannien, till NPR.

Stor mängd data

Forskarna granskade data från cirka 480 000 personer och analyserade deras risk för hjärtsjukdom baserat på sådant som blodtryck, rökhistoria, kolesterol och genetiska riskfaktorer.

Studiedeltagarna, som var från cirka 35-årsåldern till cirka 85-årsåldern, svarade på frågor om sin livsstil och sina träningsvanor.

Forskarna fann att de som regelbundet gick i trappor bättre kunde hålla hjärtsjukdomar borta under en period på 12 år.

ANNONS

Senaste nytt

Fem om dagen

I en studie från 2023 tittade forskare på exakt hur många trappor du behöver gå varje dag för att förbättra din hjärthälsa och fann att endast fem trappor om dagen kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom med 20 procent.

ANNONS

“Forskare upptäckte en 19 procents relativ riskminskning av hjärtsjukdomar hos deltagare som regelbundet gick fem trappor per dag. Tyvärr upplevde de som först hade gått i trappor men senare slutat, en 32 procents högre risk för hjärtsjukdom jämfört med de som inte tränade alls”, säger internmedicinaren Yvonne Covin till Fortune.

Studien gjordes med data från den stora den biomedicinska databasen UK Biobank och Robert Harrington, kardiolog och dekanus för Weill Cornell Medicine, säger att den, som all forskning, har begränsningar.

Eftersom det var en observationsstudie kunde den inte fastställa orsakssamband, som exempelvis om det ger färre hjärthändelser att gå i fler trappor.

Studien kunde bara peka på ett samband mellan hjärthälsa och att gå i trappor.

Aerob träning

Att gå i trappor är en form av aerob träning, eller rörelse, som ökar pulsen och syresättningen genom repetitiv aktivitet och sådan träning minskar generellt risken för högt blodtryck, högt kolesterol och hjärtsjukdomar.

Att gå i trappor liknar många andra aktiviteter, som att promenera, springa och cykla, aktiviteter som förknippas med förbättring av kardiovaskulär risk, exempelvis minskning av hjärtinfarkter.

“Gå i trappor kan vara lite mer ansträngning än att bara gå, och det kräver också lite balans och kärnstyrka som kan bekämpa problem som skörhet och muskelsvaghet”, säger Robert Harrington till Fortune.

Så många steg behöver du ta per dag

Det har visat sig att promenader kan minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar samt risken att dö av alla orsaker. Men hur många steg behöver vi gå på en dag för att hålla oss friska?

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]