Dagens PS

Banbrytande: Så fick vi våra stora hjärnor

hjärnor
Är du ett riktigt ljushuvud? Ja, jämfört med många andra arter på jorden. Och nu vet forskarna i Lund varför. Foto: pixabay
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 29 aug. 2023Publicerad: 29 aug. 2023

Matvanor och social interaktion. Den kombinationen gav oss våra stora hjärnor, visar en ny studie från ett forskarlag vid Lunds universitet.

ANNONS
ANNONS

I snart ett halvsekel har forskare tvistat om det är matvanor eller social interaktion som gett människan och andra primater våra stora hjärnor.

Nu finns svaret – och det är ”både och”. Ett forskarlag i Lund kan visa att våra stora hjärnor är ett resultat av både kost och socialitet.

MISSA INTE: Experten: “Amortera inte ihjäl dig” i höst – Dagens PS

Våra hjärnor skiljer oss från andra

Den stora hjärnan skiljer människan från alla andra ryggradsdjur, även om apor också har förhållandevis stora hjärnor.

I en ny studie, publicerad i Systematic Biology, visar ett svensk-brittiskt forskarlag hur våra hjärnor utvecklats.

Forskarna hämtade information från tidigare studier om hjärnstorlek, kroppsmassa ihop med andra variabler som kost och aktivitet.

De använde sedan avancerade statistiska metoder för att analysera materialet.

ANNONS

Senaste nytt

”En kombination”

ANNONS

”Våra resultat visar att det var en kombination av kost och socialitet. Att växla från enkla till mer komplexa nivåer av socialitet resulterade i relativt större hjärnor medan övergången till en mer bladbaserad kost ledde till relativt sett mindre hjärnor”, säger Masahito Tsuboi, biologiforskare vid Lunds universitet som utförde studien tillsammans med kollegan Mark Grabowski i Liverpool.

Genom att avslöja drivkrafterna bakom utvecklingen av primaters hjärnstorlek ger studien en användbar språngbräda för framtida forskare om människors ursprung.

Styr vår väg framåt

”Det är en fråga som fascinerar hela världen. Nobelpristagaren Svante Pääbos arbete med det uråldriga mänskliga genomet diskuteras just nu livligt. Vi är alla intresserade av var vi kommer ifrån eftersom förståelsen för vårt ursprung kommer att styra våra vägar mot framtiden”, avslutar Masahito Tsuboi.

Läs mer om hjärnor och hur vi använder dem:

Studie: Ta en tupplur och förbättra din hjärnas hälsa – Dagens PS

I hjärnan på de superrika – Dagens PS

Studie: Att vara snäll ger större tillfredsställelse i livet – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]