Dagens PS

Åtta saker som gör att du inte sover så bra som du behöver

Är du fortfarande trött när klockan ringer på morgonen, fast du sovit tillräckligt länge? Det kan bero på flera olika saker.
Är du fortfarande trött när klockan ringer på morgonen, fast du sovit tillräckligt länge? Det kan bero på flera olika saker. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 aug. 2022Publicerad: 11 aug. 2022

Känner du dig inte utvilad när du vaknar på morgonen, trots att du sover sju till åtta timmar varje natt? Här är åtta anledningar.

ANNONS
ANNONS

Sleep inertia, ungefär “sömntröghet”, är den dygnsprocess som formar humör, minne, reaktionstid och vakenhet när man vaknar. En del har mer uttalad sömntröghet och det kan vara anledningen till att vissa inte känner sig utvilade när de vaknar, trots att de sovit sina sju eller åtta timmar, det skriver CNN.

För dem som upplever grogginess och försämrad prestationsförmåga när de har vaknat försvinner effekterna vanligtvis efter 15 till 60 minuter, men för vissa kan det ta upp till några timmar. Sömntrögheten försämrar kognitiva färdigheter som kreativitet, beslutsfattande, utvärderingstänkande och regelanvändning.

Behöver utvärdera sömnen

Sömntröghet kan påverka livskvaliteten. Lung- och sömnspecialisten Raj Dasgupta, klinisk docent i medicin vid University of Southern Californias Keck School of Medicine, menar att för att ta itu med sömntröghet behöver man börja med att utvärdera sin sömn.

Den som sover tillräckligt länge behöver fråga sig om sömnens kvalitet är tillräckligt bra. En sömnspecialist kan kontrollera om det finns en underliggande eller en primär sömnstörning.

Sömnkvalitet och sömnkvantitet

Enligt Christopher Barnes, professor management vid University of Washington och som studerar sambandet mellan sömn och arbete, är det idealiska sättet att spåra sömnkvalitet och sömnkvantitet, särskilt för den som tror sig ha en sömnstörning, att genomgå en polysomnografi på en sömnklinnik.

Det finns faktorer som är lätta att förändra, och som kan störa de återhämtningsprocesser som sker under sömnen, som exempelvis homonreglering, minneskonsolidering och känslomässig reglering och bearbetning.

Anledningar varför du vaknar outvilad:

ANNONS
  • 1. Utmattning som inte alltid gör att du känner dig redo att somna, det kan bero på kronisk smärta, metaboliska tillstånd och sköldkörteltillstånd, anemi och Kol. Den som utan förklaring känner sig utmattad bör gå till doktorn. Det kan också vara så att du behöver mer än de rekommenderade sju till åtta timmarna sömn.
  • 2, Stillasittande livsstil kan vänja kroppen vid att inte göra av med så mycket energi, varför du kan känna dig tröttare än du borde när du försöker utföra dagliga aktiviteter.
  • 3. Ångest och depression kan påverka den tid det tar att somna samt om och hur många gånger du vaknar på natten. Ibland kan dessutom läkemedel för behandling av ångest och depression ha biverkningar som sömnlöshet.
  • 4. Inkoneskvent sömn, att inte gå och lägga sig vid samma tid varje kväll påverkar din sömn negativt.
  • 5. Uttorkning har förknippats med ökad sömnighet, försämrad vakenhet och utmattning.
  • 6. Dålig sovmiljö eller dåliga sömnrutiner påverkar sömnen negativt, exempelvis ska sovrummet vara mörkt och tyst. Drick inte alkohol eller ät kryddstark mat mindre än två timmar innan du lägger dig, för kaffe gäller sex timmar innan läggdags.
  • 7. Problem med sovpartnern, den person eller det husdjur du delar säng med. Om din sovpartner snarkar, vrider och vänder sig eller har ett annat sovschema än du störs din sömn.
  • 8. Sömnstörningar försämrar dramatiskt din sömnkvalitet. Den som har sömnapné kan vakna upp till 100 gånger under en natt. Andra sömnstörningar, som narkolepsi och restless legs syndrome, även kallar Willis-Ekboms sjukdom, påverka sömnen och din energinivå på dagen.

 

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vissa människor behöver mycket mindre sömn än andra

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS