En ny studie visar att det kanske inte är så säkert att vejpa som vi en gång trodde, särskilt inte för våra hjärtan.
Att vejpa kan öka risken för hjärtsvikt
Mest läst i kategorin
År 2017 vejpade mellan 1 och 2 procent av alla mellan 17 och 84 år i Sverige, 2022 ökade det kraftigt och 4 procent uppgav att de vejpat den senaste månaden, det skriver Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.
4 procent motsvarar cirka 400 000 människor, och de flesta som uppger att de vejpar är unga. Bland dem mellan 17 och 29 år ökade användandet från 4 till 14 procent under 2022.
Även om det kan vara mindre skadligt att vejpa än att röka tobak har studier kopplat e-cigaretter till ökad risk för lungsjukdomar, astma, skadade blodkärl och hjärtsjukdomar.
Risken för detta är särskilt stor bland personer som redan har existerande tillstånd av ohälsa, det skriver Newsweek.
Risk för hjärtsvikt
En stor studie har nu visat att personer som använder e-cigaretter kan vara 19 procent mer benägna att utveckla hjärtsvikt, jämfört med personer som aldrig har vejpat.
“Fler och fler studier kopplar e-cigaretter till skadliga effekter och finner att det kanske inte är så säkert som man tidigare trott”, säger Yakubu Bene-Alhasan i ett uttalande, skriver Newsweek.
Han är läkare vid MedStar Health i Baltimore och studiens huvudförfattare.
“Skillnaden vi såg var betydande. Det är värt att överväga konsekvenserna för din hälsa, särskilt när det gäller hjärthälsa”, säger han vidare, skriver Newsweek.
Senaste nytt
Många studiedeltagare
I studien analyserade Yakubu Bene-Alhasan och hans kollegor data från studier och patientjournaler för att undersöka kopplingen mellan vejpning och hjärtsvikt.
Forskarna tittade totalt på 175 667 studiedeltagare med en medelålder på 52 och av dem utvecklade 3 242 hjärtsvikt inom en uppföljningsperiod på 45 månader.
De deltagare som använde e-cigaretter visade sig vara 19 procent mer benägna att utveckla hjärtsvikt än de deltagare som aldrig hade vejpat, detta även efter att andra riskfaktorer för hjärtsjukdomar samt bruk av alkohol och tobaksprodukter räknats med.
Sambandet var särskilt signifikant bland dem som fick hjärtsvikt med bevarad, normal ejektionsfraktion, HFPEF, som uppstår när hjärtmuskeln blir stel och inte fylls ordentligt med blod mellan sammandragningarna.
De senaste decennierna har den typen av hjärtsvikt ökat varför det är viktigt att fastställa potentiella riskfaktorer för HFPEF.
Snus – lösning eller en rökfri nikotinfälla?
Sverige har slutat röka utan att sluta använda nikotin och folk debatterar om snus är orsaken till rökstoppet, eller om det ska ses som ett symptom.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.