Lycka kan vara ett av de viktigaste målen i livet, men jakten på lycka kan vara skadlig och göra oss mer självcentrerade.
Att aktivt söka lycka kan få motsatt effekt
Mest läst i kategorin
Att aktivt sträva efter lycka kan fördjupa självhävdande tendenser att söka tillfredställelse på andras bekostnad och människor som aktivt strävar efter lycka kan bli mer ensamma, det skriver IFL Science.
När vi fokuserar på att försöka göra så att vi själva blir lyckliga kan vi glömma den mest grundläggande principen för lycka, som är att finna den utanför oss själva.
Ironin med en målmedveten strävan efter lycka är att när vi fokuserar på oss själva minskar våra chanser att känna lycka eftersom positiva känslor ofta skapas i sällskap med andra. Enligt en studie publicerad i APA PsycNet, ler vi exempelvis 30 gånger oftare i grupp än när vi är ensamma.
Mest googlade ordet
Under 2020, det första året med pandemin, googlade fler än någonsin innan på det engelska ordet för lycka, happiness, det skriver latestly.com. Men tanken att vi ska söka efter lycka kan göra att känslan att vi inte är lyckliga stärks.
Ju mer vi värderar lycka, desto mer troligt är det att vi börjar känna oss missnöjda med vår nuvarande situation, det framgår av en artikel publicerad i PMC. Enligt en annan artikel i PMC, är det dessutom mer troligt att vi upplever symptom på depression, ju mer desperat vi försöker uppnå lycka.
I vår besatthet av lycka riskerar vi att glömma vårt välbefinnande, som är djupare än njutning och inkluderar kontakter med andra människor och en känsla av självvärde.
Fem saker som ökar välbefinnandet
I stället för att fokusera på att försöka bli lycklig, här listar IFL Science fem saker som kan öka ditt välbefinnande:
- 1. Se till att du kan tillgodose grundläggande behov hos dig själv och dem du bryr dig om.
- 2. Avsätt regelbundet tid för njutningsfulla aktiviteter, som en promenad, att spela ett spel eller att titta eller lyssna på något du tycker om.
- 3. Träffa vänner, håll kontakt med familjemedlemmar, vårda dina arbetsrelationer.
- 4. Fortsätt att göra, eller engagera dig i, sådant som gör ditt liv meningsfullt.
- 5. Gör saker bättre för ditt samhälle genom exempelvis volontärarbete eller genom att utmana orättvisor.
Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Finanspsykolog: Håll känslorna i styr när börsen är volatil
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.