Dagens PS

Astra Zeneca ska "älska kommunistpartiet" i Kina

Kina
Kina är en allt viktigare marknad för AstraZeneca. (Foto: Youtube)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 sep. 2024Publicerad: 20 maj 2023

AstraZeneca firar 30 år i Kina, och bolagets chef i landet uppger att läkemedelsjätten ska “älska kommunistpartiet” framöver. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt som många västerländska bolag har börjat leta efter nya marknader för sina fabriker efter pandemin så vill AstraZeneca stärka sina kinesiska band ytterligare. Bolaget firar att man har varit etablerat i Kina i 30 år och Wang Lei, som är jättens Kina-chef samt företagets globala vicepresident, uppgav på fredagen att AstraZeneca ska sträva efter att vara ett patriotiskt företag som “älskar kommunistpartiet”, skriver Reuters.

Ovanligt att älska Kina

Sådana tongångar är vanligt förekommande bland kinesiska bolag men inte bland utländska som AstraZeneca.

“Bygg ett lokalt, transnationellt företag som älskar kommunistpartiet och älskar landet”, uppgav Wang Lei vid 30-årsfirandet i staden Wuxi.

Hur mycket bolagsledningen älskar kommunistpartiet eller inte är dock oklart eftersom företagets huvudkontor i brittiska Cambridge inte vill kommentera det senaste påståendet eller hur det kommer påverka jättens utveckling i Kina.

Viktig marknad för AstraZeneca

Landet är emellertid en viktig och växande marknad för bolaget – som är den största läkemedelstillverkaren i Kina och som höll tretton procent av den totala försäljningen i fjol.

Läs även: BV: Köp Astrazeneca – ”solida finanser”

Läs även: Henry Kissinger: Tiden kort för USA och Kina att undvika krig

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]