Dagens PS

Astra Zeneca ingår licensavtal värt drygt 1,5 miljarder

Astra Zenecas Discovery Centre i Cambridge, Storbritannien. Astra Zeneca har i dag ingått ett licensavtal som ger bolaget tillgång till sex nya antikroppar mot covid-19-viruset.
Astra Zenecas Discovery Centre i Cambridge, Storbritannien. Astra Zeneca har i dag ingått ett licensavtal som ger bolaget tillgång till sex nya antikroppar mot covid-19-viruset. (Foto: Astra Zeneca)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 maj 2022Publicerad: 17 maj 2022

På tisdagen stärkte Astra Zeneca sin covid-19-portfölj med antikroppar via ett licensavtal värt drygt 1,5 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Astra Zeneca har ingått ett licensavtal värt 157 miljoner dollar, 1 581 miljoner kronor, med det nylanserade bioteknikbolaget RQ Bio. Utöver den initiala summan står Astra Zeneca inför möjliga royaltybetalningar som en del i licensen att utveckla de prekliniska covid-antikroppar som RQ Bio tagit fram, det rapporterar Reuters.

RQ Bios vd Hugo Fry har berättat för Reuters att avtalet ger Astra Zeneca rätt att utveckla och sälja sex antikroppar som ännu inte har testats på människa. I labbstudier har antikropparna, enligt honom, visat sig fungera mot alla kända varianter av covid-19-viruset, inklusive omikron.

Stärker Astra Zenecas covid-portfölj

Tillgång till nya antikroppar mot covid, förutom de som finns i Astra Zenecas egen antikroppsbehandling Evusheld, som redan är godkänd i flera länder, kommer stärka bolagets covid-portfölj som under 2022 väntas drabbas av en snabb nedgång i försäljning av bolagets covid-vaccin.

Förra året var vaccinet mot covid-19 Astra Zenecas best säljande läkemedel, men bolaget har kämpat med konkurrens från Modernas och Pfizers vaccin, samt drabbats av bakslag med produktionen, sällsynta biverkningar och en ganska begränsad hållbarhet.

Evusheld förväntas att delvis kompensera den minskade vaccinförsäljningen. Att tillverka antikroppar har varit möjligt under en tid, men användningen av dem har varit begränsad.

Bättre förståelse för antikroppar

På senare tid, och särskilt sedan covid-19-pandemin, har dock den vetenskapliga förståelsen för vad antikroppar kan göra ökat, liksom kunskapen om hur de kan tillverkas på ett billigt sätt.

Hugo Fry menar att vi nu är vid en vändpunkt när vi kan använda antikroppar mycket bredare och RQ Bio hoppas kunna kapitalisera på den här möjligheten eftersom forskare väntar sig att covid-vaccinationer återkommande kommer behövas.

ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Stark inledning på året för Astra Zeneca

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS