Debatten har pågått flera decennier. Nu har den nått åtminstone ett mål. 14 juli kommer, enligt två källor, aspartam att förklaras som ett möjligt cancerframkallande ämne.
Aspartam cancerklassas men forskarna oeniga
Mest läst i kategorin
Det har inte bara varit en långvarig debatt utan såväl cancerforskare som ledande konsumentgrupper i USA har drivit frågan.
Nu tyder allt på att IARC, Internationella byrån för cancerforskning och en del av WHO, att förklara att sötningsmedlet aspartam är ett möjligt cancerframkallande ämne.
Viktigt steg
Det här är ett viktigt steg på vägen, menar toxologi- och cancerexperter. Beteckningen ”möjligen cancerframkallande” kommer att ge en grund för att finansiera mer rigorös forskning menar de.
“Jag ser inte hur vi, utan bättre utformade studier, kan dra några slutsatser om detta”, säger Andy Smith, professor vid MRC Toxicology Unit vid University of Cambridge, till Reuters.
Aspartam är ett av världens mest använda sötningsmedel och förekommer i allt från Coca-Colas Diet Coke till Mars Extras sockerfria tuggummi.
Amerikanska hälsomyndigheter godkände användningen av aspartam för fyra decennier sedan och tillsynsmyndigheter världen över har slagit fast att det är ett ämne som är säkert att konsumera.
Senaste nytt
Hela tiden ifrågasatt
Samtidigt har frågor om aspartam hela tiden förekommit i debatten.
“Sedan 1981, när produkten fick formella godkännanden, har det varit pågående kontroverser”, säger Peter Lurie, ordförande för det USA-baserade Center for Science in the Public Interest (CSPI).
“Vi har drivit på för en granskning av IARC i många år nu.”
IARC, en halvt fristående del av WHO, avgör om ett ämne är potentiellt cancerframkallande, men tar inte hänsyn till hur mycket en person behöver konsumera för att hamna i riskzonen.
Klassificieringen ”möjligt cancerframkallande” indikerar också begränsade bevis och placerar aspartam i samma kategori som vissa extrakt av aloe vera och vissa inlagda grönsaker, skriver Reuters.
”Begränsade bevis”
IARC, en halvt fristående del v WHO, avgör om ett ämne är potentiellt cancerframkallande baserat på alla publicerade vetenskapliga bevis, men tar inte hänsyn till hur mycket en person skulle behöva konsumera för att det ska vara riskabelt.
Klassificeringen “möjligt cancerframkallande” återspeglar också de begränsade bevis som tyder på en koppling, och placerar aspartam i samma kategori som helbladsextrakt aloe vera och vissa inlagda grönsaker.
Möter kritik
Den nya klassificeringen, som väntas komma under fredagen, har redan mött kritik från andra experter.
“Det har gjorts ett stort antal studier på aspartam, som överväldigande visar att det är mycket säkert och inte har någon cancerframkallande styrka”, säger Samuel Cohen, professor i onkologi vid University of Nebraska Medical Center, som har studerat sötningsmedel i decennier.
Globalt spridd
Erik Millstone, professor vid University of Sussex, konstaterar att alla studier kring aspartam är viktiga på grund av dess spridning.
“Det är viktigt – det finns nya data från nya studier,” säger Millstone.
“Dessutom är aspartam den nästan mest använda tillsatsen på planeten.”
Läs även: Sötningsmedlet aspartam orsakar ångest hos möss (Dagens PS)
Läs även: Sötningsmedel kopplas till hjärtattack och stroke (Dagens PS)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.