Dagens PS

Artificiellt ljus på natten ökar risken för diabetes

Hongkong. Ljusföroreningar från städer kan påverka områden hundratals kilometer bort och en ny studie visar att risken för diabetes ökar av att sova i ett rum som släpper in artificiellt ljus
Hongkong. Ljusföroreningar från städer kan påverka områden hundratals kilometer bort och en ny studie visar att risken för diabetes ökar av att sova i ett rum som släpper in artificiellt ljus. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 nov. 2022Publicerad: 15 nov. 2022

Människor som bor i områden med mycket ljusföroreningar på natten löper cirka 28 procent högre risk att utveckla diabetes än de som bor i mindre ljusförorenade områden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En studie på nästan 100 000 vuxna kineser visar att risken att utveckla diabetes ökar om du sover i ett rum som släpper in artificiellt ljus på natten, det rapporterar CNN.

Inte bara tätorter påverkas

I Kina kan mer än 9 miljoner fall av diabetes hos vuxna bero på ljusföroreningar på natten och när fler människor flyttar till städer kommer antalet troligtvis öka, det menar studiens författare.

Det är dock inte bara tätorter som påverkas av ljusföroreningar, städers ljusföroreningar är så pass utbredda att de även kan påverka områden tiotals, eller till och med hundratals, kilometer bort.

ANNONS

Senaste nytt

Tidigare studier har visat skadliga effekter

“Studien bekräftar tidigare forskning om de potentiella skadliga effekterna av ljus på natten på metabolisk funktion och risk för diabetes”, säger Phyllis Zee till CNN.

Hon är chef för Center for Circadian and Sleep Medicine vid Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago, och var inte involverad i studien.

Tidigare har forskning visat på ett samband mellan artificiellt ljus på natten och viktökning och fetma samt störningar i den metabola funktionen, insulinutsöndringen och utveckling av diabetes och kardiovaskulära riskfaktorer.

Skadligt att sova i svagt ljus

ANNONS

Tidigare i år publicerade Phyllis Zee och hennes team en studie där de undersökt hur ljus påverkar sömnen hos friska 20-åringar och fann att de ungas blodsocker och hjärtfrekvens höjdes av att sova bara en natt med svagt ljus.

I den nya studien använde forskarna data från studien 2010 China Noncommunicable Disease Surveillance. Analysen visar att kronisk exponering för ljusföroreningar på natten höjer blodsockernivåerna och leder till ökad risk för insulinresistens och diabetes.

Städer bidrar till utveckling av diabetes

Att bo i ett stadsområde är dock en känd bidragande orsak till utveckling av diabetes, varför det inte finns någon direkt koppling mellan diabetes och nattliga ljusföroreningar, det menar Gareth Nye, lektor i fysiologi vid University of Chester i Storbritannien.

“Det har varit känt under lång tid nu att att bo i (ett) urbaniserat område ökar din risk för fetma genom ökad tillgång till hög fetthalt och snabbmat, mindre fysisk aktivitet på grund av transportförbindelser och mindre sociala aktiviteter”, har han skrivit, enligt CNN.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Exponering för ljus under sömn ökar risk för allvarlig sjukdom

Läs mer: Studie: Ökning av LED-belysning i Europa skadar hälsan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]