Dagens PS

Artificiella ögon ska hjälpa blinda att se

Phoenix 99 fungerar genom att stimulera användarens näthinna. Systemet länkas trådlöst till en liten kamera som fästs på ett par glasögon.
Phoenix 99 fungerar genom att stimulera användarens näthinna. Systemet länkas trådlöst till en liten kamera som fästs på ett par glasögon. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 feb. 2022Publicerad: 14 feb. 2022

Ett forskarteam i Australien har med goda resultat testat artificiella ögon på får och ska nu testa sina bioniska ögon på människor.

ANNONS
ANNONS

Förra året tillbringade en liten flock får tre månader med bioniska ögon kirurgiskt implanterade bakom näthinnan, nu ska ögonen testas på människor. Projektet utförs av ett forskarteam från University of Sydney och University of New South Wales i Australien.

Tillämpning av biologiska system i tekniska konstruktioner kallas för bionik. De bioniska ögonen Phoenix 99 fungerar genom att stimulera användarens näthinna. Systemet länkas trådlöst till en liten kamera som fästs på ett par glasögon.

Näthinnan och synceller

Näthinnan är det lager av celler som finns på ögats bakre insida och som uppfattar ljus. Syncellerna omvandlar ljuset till elektriska signaler som via synnerven skickas till hjärnan så att vi kan se. Phoenix 99 kan kringgå defekta synceller och väcka synceller som fortfarande fungerar.

“Det fanns inga oväntade reaktioner från vävnaden runt enheten, och vi förväntar oss att den kan vara kvar i många år”, säger Samuel Eggenberger till BBC. Han är biomedicinsk ingenjör vid University of Sydneys School of Biomedical Engineering.

Synnedsättning kan ge minskad produktivitet

Globalt sett har minst 2,2 miljarder människor nedsatt syn, allt från lätt synnedsättning till total blindhet, och enligt WHO ger det årligen en minskad produktivitet på cirka 235 miljarder kronor, det skriver BBC.

Av alla vuxna i Sverige använder 68 procent glasögon eller kontaktlinser i någon utsträckning, och 4,9 procent av alla vuxna har svårt att se även med glasögon eller linser, det skriver Funka.

Att hjälpa blinda att se med hjälp av bioniska ögon är ännu i början av sin utveckling men tekniken utvecklas snabbt och enligt en rapport kan sektorn vara värd över 4 miljarder kronor till år 2028.

ANNONS

Fler bioniska ögon

“Framsteg inom tekniken har omdefinierat oftalmologi”, säger dr. Diane Hilal-Campo, en New Jersey-baserad ögonläkare, till BBC.

Som exempel nämner hon Argus II, ett bioniskt öga från amerikanska Second Sight som redan används av 350 personer runt om i världen. Det fungerar på samma sätt som Phoenix 99.

Det finns även andra system för bioniska ögon, exempelvis Prima device, som har utvecklats av franska Pixium Vision och Bionic Eye System som skapats av ett annat team från Australien, Bionic Vision Technologies.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ögondroppar mot ålderssynthet godkända i USA

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]