WHO varnar för att det behövs brådskande åtgärder för att begränsa spridningen av apkoppor i Europa, i Sverige har nu 28 fall konstaterats.
Apkoppor sprider sig nu mest och snabbast i Europa
Mest läst i kategorin
Under de senaste två veckorna har fallen av apkoppor tredubblats i Europa, som är centrum för det globala utbrottet av sjukdomen, 90 procent av de bekräftade fallen finns här, det rapporterar CNBC.
Nu finns smittan i 31 europeiska länder och Henri Kluge, chef för den europeiska avdelningen av Världshälsoorganisationen, WHO Europa, uppmanade på fredagen regeringar att öka sina ansträngningar för att förhindra att apkoppor etablerar sig på kontinenten.
Den sista juni hade totalt 28 fall av apkoppor bekräftats i Sverige, fallen finns i flera regioner och alla är män mellan 20 och 60 år. Flest fall har hittills rapporterats från Region Stockholm, det skriver Folkhälsomyndigheten.
Har annorlunda symptom
I Storbritannien har patienter med apkoppor märkbart annorlunda symptom jämfört med de symptom som setts vid tidigare utbrott, det uppger forskare i London. Patienter rapporterar mindre trötthet och feber och fler hudskador runt sina genitala och anala områden, det visar en studie på 54 patienter vid Londons kliniker för sexuell hälsa.
Forskarna, som kommer från flera olika brittiska institutioner, följde falldefinitionen som många sjukvårdsinrättningar föreslår, att sjukdomen i huvudsak sprider sig mellan män som har sex med män.
Se över falldefinitionerna
Den brittiska forskningen har publicerats i den medicinska tidskriften Lancet Infectious Diseases Journal och studieförfattarna menar att falldefinitionerna för apkoppor bör ses över så att inga fall förbises, särskilt som apkoppor kan “härma” andra, vanligt sexuellt överförbara infektioner som syfilis och herpes.
“Feldiagnosticering av infektionen kan förhindra möjligheten till lämpligt ingripande och förebyggande av vidare överföring”, säger Ruth Byrne, från Chelsea & Westminster Hospital NHS Foundation Trust till Reuters.
Apkoppor sprider sig via närkontakt och forskarna jobbar på att ta reda på om det också kan spridas via sperma, som är den klassiska definitionen av en sexuellt överförbar smitta.
Få allvarligt sjuka
Folkhälsomyndigheten skriver att få personer hittills har blivit allvarligt sjuka eller avlidit i det pågående utbrottet av apkoppor i icke-endemiska länder. WHO har beslutat att utbrottet för närvarande inte utgör ett internationellt hot mot människors hälsa, men WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus menar att apkoppor är ett hälsohot under utveckling.
På grund av den snabba utvecklingen menar Henri Kluge att WHO sannolikt snart kommer ompröva frågan om apkoppor är en global hälsonödsituation. Enligt honom är 99 procent av de som drabbats av apkoppor i Europa män mellan 21 och 40 år och identifierade som män som har sex med män, det skriver CNBC.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: WHO bedömer om apkoppor är en internationell folkhälsokris
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.