Bakterier och virus finns runt omkring oss året om, så varför blir vi mer förkylda och får mer influensa och covid-19 när det är kallt ute?
Äntligen vet forskare varför vi blir förkylda på vintern
Nu är vintern här, vilket även betyder att influensa- och förkylningssäsongen är här. Nu har forskare äntligen hittat den biologiska orsaken till varför vi får fler luftvägssjukdomar när det är kallt ute, det rapporterar CNN.
Ett vetenskapligt genombrott
Forskarna bakom den nya studien kallar sina fynd för ett vetenskapligt genombrott. De har funnit att den kalla luften skadar det immunförsvar som uppstår i näsan.
Studien visar att när temperaturen inne i näsan sänks med så lite som 5 grader Celsius dör nästan hälften av de miljarder virus- och bakteriebekämpande celler som finns i våra näsborrar.
Rhinologen Benjamin Bleier, chef för otolaryngologi vid Massachusetts Eye and Ear och docent vid Harvard Medical School i Boston säger att kall luft förknippas med ökad virusinfektion eftersom du i princip förlorar hälften av din immunitet bara genom ett litet temperaturfall.
Senaste nytt
Första gången vi fått biologisk förklaring
“Detta är första gången som vi har en biologisk, molekylär förklaring kring en faktor av vårt medfödda immunsvar som verkar begränsas av kallare temperaturer”, säger rhinolog Zara Patel till CNN.
Hon är professor i otolaryngologi och huvud- och nackkirurgi vid Stanford University School of Medicine i Kalifornien och var inte involverad i den nya studien.
“Det är viktigt att komma ihåg att det här är in vitro-studier, vilket betyder att även om den använder mänsklig vävnad i labbet för att studera detta immunsvar, är det inte en studie som utförs inuti någons faktiska näsa,” skriver Zara Patel i ett mejl till CNN.
Hon tillägger att resultaten av in vitro-studier ofta bekräftas in vivo, men inte alltid.
Så här funkar näsans immunförsvar
När bakterier eller ett luftvägsvirus invaderar våra näsor för att ta sig in i våra kroppar upptäcker framdelen av näsan omedelbart inkräktaren, detta långt innan bakdelen av näsan gör det.
Celler som finns i näsan börjar då skapa miljarder kopior av sig själva, kallade extracellulära vestiklar, EV. Benjamin Bleier säger att EV:er inte kan dela sig som celler kan, men att de är som små miniversioner av celler som är speciellt utformade för att döda virus.
Han förklarar att de fungerar som lockbeten, så att viruset vi andas in fastnar på dessa lockbeten istället för att fastna i cellerna.
Sedan driver näsans celler ut dessa lockbeten i snor så att de stoppar virus och bakterier innan de kan komma in i kroppen och börja föröka sig.
“Detta är en av, om inte den enda delen av immunsystemet, som lämnar din kropp för att bekämpa bakterierna och virusen innan de faktiskt kommer in i din kropp,” säger Benjamin Bleier till CNN.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Sjuk? Jobba hemifrån eller ta en sjukdag?
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.