Svenska Anocca tar in flera miljoner i en nyemission, kapitaltillskottet ska användas till att vidareutveckla bolagets forskning och tillverkning inom avancerad cancerbehandling.
Anocca tar in flera miljoner – kan bli global ledare
Mest läst i kategorin
Den 31 maj fick bioteknikbolaget Anocca in 400 miljoner kronor från nya och befintliga investerare i en investeringsrunda som letts av AMF och Mellby Gård.
Kan påbörja klinisk prövning
Finansieringen gör det även möjligt för Anocca att ta bolagets första produkter in i klinisk prövning.
“Kapitaltillskottet kommer att finansiera den fortsatta expansionen av Anoccas forskning, utveckling och tillverkning samt starten av en första klinisk prövning som planeras att initieras under 2024”, säger Anoccas vd Reagan Jarvis i ett pressmeddelande.
Immunterapin CAR-T
De senaste åren har cellterapier visat på stor potential för behandling av cancer och de cellterapier som används i dag, CAR-T har revolutionerat behandlingen.
CAR-T är en ny form av immunterapi som går ut på att programmera om immunförsvarets T-celler, vita blodkroppar, så att de kan identifiera och förstöra cancerceller.
Dock är dagens CAR-T bara användbart på mindre än 10 procent av alla cancertumörtyper, ändå har det på kort tid gett upphov till en mångmiljonmarknad.
Skapar oändliga möjligheter
Anocca använder specialicerade och patenterade metoder för att identifiera och producera T-celler som kan bekämpa specifica cancertumörer.
Bolaget siktar på att bli det första bolaget i världen som i industriell skala kan identifiera lämpliga angreppspunkter i tumörceller och sedan generera matchande T-cellsreceptorer, TCR:er.
TCR:er är receptorer som styr T-cellernas aktivitet och varje aktiv TCR som Anocca identifierat kan utvecklas till att bli en effektiv cancerbehandling.
”Anoccas unika process skapar närmast oändliga möjligheter att generera nya TCR-T:er på löpande band. Det gör att vi nu har chans att etablera ett svenskt bolag som en global ledare inom framtidens cancerbehandlingar”, säger Anoccas styrelseordförande Hans Stråberg i pressmeddelandet.
Bra för svensk forskning
Anocca bildades 2014 och har cirka 100 anställda, med den senaste kapitalanskaffningen har sammanlagt 1,3 miljarder kronor tillförts i riskkapital.
Pensionsbolaget AMF och Mellby Gård ledde den senaste investeringsrundan, bland övriga som investerat i Anoccas nyemission finns Michano, Swedbank Robur, Ramsbury, Nidoco och privatinvesterare.
”Vi uppskattar den här möjligheten att investera i ett så intressant och viktigt svenskt forskningsbolag som Anocca. Bolaget rör sig i framkanten inom cancerforskning och läkemedelsutveckling, med sin unika förmåga att skapa en mängd olika behandlingar med mycket hög precision”, säger säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig på AMF, i pressmeddelandet.
Han säger vidare att AMF tror att det här kommer att vara en investering som är bra för pensionsspararna, för Sverige, svensk forskning och för alla patienter som kommer kunna få en bättre vård med hjälp av Anoccas lösningar.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Finanskändisar investerar i Anocca – tar in 400 miljoner
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.