Covid-19 har inte bara påverkat vår fysiska hälsa, många mår också psykiskt dåligt av de förändringar i samhället som pandemin har medfört.
Ångest och depression har ökat under pandemin
Det är många som har mått dåligt av den påverkan på samhället och på våra sociala liv som pandemin har medfört, men många tycker även att det är svårt att återgå till det som förut var normalt.
Psykologer och psykiatriker rapporterar att fler människor söker stöd och hjälp för sin mentala hälsa under pandemin – som har orsakat en ökning av depressioner och ångest. Valentine Raiteri, en psykiatriker som arbetar i New York, säger till CNBC att han aldrig tidigare har haft så mycket att göra och inte heller tidigare sett sina kollegor så upptagna.
Alla är fullbokade
“Jag kan inte hänvisa folk till andra eftersom alla är fullbokade. Ingen tar nya patienter … Så, jag har aldrig varit så upptagen i hela mitt liv, under pandemin eller någonsin i min karriär”, säger han till CNBC.
Han berättar att många av hans patienter arbetar på distans och är isolerade samt att många av dem känner sig frånkopplade och borta, med en sorts ångestkänsla, något som det är väldigt svårt för honom att göra något åt.
Studier om den mentala hälsan
Det har gjorts flera studier för att ta reda på hur pandemin påverkar vår mentala hälsa, en studie tittade på depression och ångestsjukdomar på grund av pandemin under 2020 i 204 länder och territorier.
Forskarna fann att under 2020 ökade den mentala ohälsan med uppskattningsvis hela 53 miljoner nya fall av allvarliga depressiva sjukdomar och ytterligare 76 miljoner nya fall av ångeststörningar. Studien fann också att kvinnor och unga var mer drabbade än män och äldre vuxna.
“Det blir definitivt en enorm inverkan på mental hälsa av en lång period av osäkerhet och förändring som har gjort människor väldigt isolerade och osäkra på hur de ska hålla kontakt. Att bara vara ute offentligt och interagera på ett väldigt avslappnat sätt med främlingar eller ytligt bekanta, det ger kontroll och är väldigt normskapande och verklighetsbejakande”, säger Valentine Raiteri till CNBC.
Han förklarar att när vi inte längre får de yttre signalerna blir våra inre röster starkare och det blir svårare att självreglera.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.