Dagens PS

Andas ut – och få maten som är perfekt för dig

mat
Visst vore det härligt att veta exakt vad man borde äta för att må som bäst. (Foto: Unsplash)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 13 juli 2023Publicerad: 13 juli 2023

Ett blodprov, en klocka eller en utandning. Enkla test med exakta resultat. Nu ska forskare i Örebro lära oss exakt vad vi ska äta. ”Mat gör större skillnad för människors hälsa än läkemedel”, säger professorn Robert Brummer.

ANNONS
ANNONS

Nu ska ett nytt projekt vid Örebro universitet lära oss att äta den mat som är rätt för just oss som individer.

”Kroppens behov är inte samma för alla och varierar genom livet. Vi vill göra det enklare för människor att äta rätt. Vårt mål är att hitta biomarkörer, som vi kan mäta, för att ta reda på vad som är rätt kost för just dig”, säger Robert Brummer, professor vid Örebro universitet.

Han leder forskningsprofilen Rosetta@oru, som nu får 48 miljoner kronor från KK-stiftelsen och 30 miljoner kronor från näringslivet.

Enkla mätningar

Forskarna ska identifiera dessa biomarkörer och dessutom hitta enkla sätt att mäta.  Det kan handla om ett blodprov, en klocka eller en biopsi från tarmen.

”Det skulle kunna vara ett utandningstest för att ta reda på vilken stam av probiotika som är bäst för just dig”, säger Brummer.

Forskarna utgår från tarmhälsa, metabol hälsa och mental hälsa – och de hänger ihop. Det ena påverkar det andra.

”Mat gör större skillnad för människors hälsa än läkemedel. Genom att äta rätt från start kan vi undvika problem som vi senare i livet försöker motverka med medicin”, slår proffessorn fast.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Anpassas till individen

ANNONS

Det viktiga är att kosten anpassas efter individen. Och då måste vi kunna mäta vad som är rätt kost på ett tidigt stadium för hälsans skull.

”Ska vi göra förändringar i kosten måste vi göra det långt innan vi får symptom. Men det är svårt att mäta då”, säger Brummer.

”Det som skiljer Rosetta@oru från annan forskning är att vi tar ett helhetsgrepp. Det gäller även hur vi ska designa framtida studier”, fortsätter han.

Biogaia, Fazer och Orkla är några av de företag som deltar i projektet, som finansieras med 48 miljoner kronor från KK-stiftelsen, 40 miljoner kronor från Örebro universitet och drygt 30 miljoner kronor från näringslivet.

”Helt rätt i tiden”

”Vi tror att Rosetta@oru möjliggör utveckling och tillämpning av en banbrytande verktygslåda, som kommer vara till stor nytta för Biogaia. Den kommer behövas i vårt innovationsprogram”, säger Gianfranco Grompone, forskningschef hos Biogaia.

”Den här forskningsprofilen ligger helt rätt i tiden. Det finns en stor potential genom forskningsmiljöns tvärvetenskapliga karaktär och en stark forskningssamverkan med näringsliv, sjukhussektor och internationella samarbetspartners”, säger KK-stiftelsens vd Eva Schelin som tror att satsningen kommer att göra forskningen internationellt ledande på området.

Läs mer: Tjänsten som ska revolutionera våra matvanor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]