Dagens PS

Amerikanskt investmentbolag satsar på biotech i Europa

Ett amerikanskst biotech-investmentbolag ska öppna ett kontor i London och satsa 50 miljoner dollar, drygt 471 miljoner kronor, på startups i Europa.
Ett amerikanskst biotech-investmentbolag ska öppna ett kontor i London och satsa 50 miljoner dollar, drygt 471 miljoner kronor, på startups i Europa. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 mars 2022Publicerad: 18 mars 2022

Catalio Capital Management är ett nystartat amerikanskt investmentbolag inriktat på biotch som vill starta verksamhet i Europa.

ANNONS
ANNONS

Biotech-investmentbolaget Catalio har kontor i New York och Baltimore och i stället för att öppna kontor i amerikanska biotekniknav som Boston eller San Fransisco, beslutade bolagets grundare George Petrocheilos och R. Jacob Vogelstein att ett kontor ska öppnas i London, det skriver Business Insider.

För närvarande håller Catalio på att samla in pengar till sin tredje fond som nu har 241 miljoner dollar, drygt 2 271 miljoner kronor. Enligt George Petrocheilos ska cirka en femtedel av den summan investeras i europeiska läkemedelsstartups.

Biotech-startups i USA hågt värderade

Det finns inte så många amerikanska biotech-investmentbolag med kontor i Europa och George Petrocheilos tror att fler kommer, den europeiska marknaden för Life Science har varit sömnig i många år men drar nu till sig investeringar eftersom värderingar i USA stiger.

Business Insider skriver att privatägda bioteknikbolag i USA, enligt data från PitchBook och National Venture Capital Association, i dag värderas tre gånger högre än 2011, deras värde har ökat från 51,3 miljoner dollar, drygt 483 miljoner kronor, till 135 miljoner dollar, drygt 1 272 miljoner kronor, 2021.

Biotech-startups i Europa lågt värderade

Erfarna biotechinvesterare menar enligt Business Insider att amerikanska bioteknikbolag är ohållbart högt värderade. De extremt höga värderingarna är en av anledningarna till varför Catalio har siktet inställt på Europa.

George Petrocheilos säger att värderingarna på startups i Europa är två till fyra gånger lägre än i USA, vilket innebär att Catalio kan tjäna mer pengar i Europa. Business Insider skriver att enligt konsultföretaget McKinsey har nettoavkastningen på investeringar i sent skede i europeisk bioteknik överträffat dem i USA.

Brist på kapital

ANNONS

Förut var Europa världsledande inom läkemedelsindustrin men de senaste årtiondena har kontinenten tappat sitt försprång. I januari 2020 släppte European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA, en rapport som visade att 47 procent av alla nya medicinska behandlingar skapades i USA medan bara 25 procent skapades i Europa. 

En anledning till nedgången i Europa är bristen på kapital, en annan är att europeiska universitet kan hindra nystartade företag.

Lika hög nivå

George Petrocheilos menar att den forskning som kommer från forskningscentra som Max Planck Institutes i Tyskland och Imperial College London är i kapp den i USA, men patentprocessen i Europa kan vara ett minfält. Utan patent kan ett nystartat företag bli lurat av konkurrenter och det är sårbart för stämningar.

Enligt McKinsey har länder som Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Schweiz hamnat efter Kina och USA när det gäller bioteknikpatent och enligt patentjurister kan det vara svårt att räkna ut vilken forskning det Europeiska patentverket anser vara berättigad ett patent.

Det finns tecken på att den europeiska biotech-marknaden är på uppgång, i juli lanserade exempelvis den brittiska regeringen en stor investeringsforn för Life Science. George Petrocheilos tror att den positiva utvecklingen i Europa kommer fortsätta.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fler helt nya läkemedel godkändes förra året

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]