Forskare har funnit två helt nya sätt att lindra symptomen på Alzheimers sjukdom och inget av sätten involverar några nya läkemedel.
Alzheimers symptom kan lindras utan läkemedel
Mest läst i kategorin
Två nya behandlingsmetoder kan hjälpa patienter med Alzheimers att hantera sin obotliga sjukdom, de presenteras i två olika forskningsartiklar, det skriver Newsweek.
Bildade nya nätverk
Den ena studien beskriver hur elektrisk stimulering av hjärnan två gånger om dagen kan öka Alzheimerspatienters kognitiva funktion och mentala processer.
Forskarna tror att den transkraniella likströmsstimuleringen, tDCS, möjliggör bildande av nya neurala nätverk i hjärnan så att den kan koppla om sig själv.
I studien undersökte forskarna om tDCS kunde påverka den kognitiva funktionen hos 140 patienter från 65 år och uppåt, som i minst sex månader haft milda till måttliga symptom på Alzheimers sjukdom.
Försökspersonerna fick behandling med tDCS som levererade lågintensiv ström till hjärnans prefrontala cortex två gånger om dagen, fem dagar i veckan, under sex veckor.
Prefrontala cortex är involverad i språk, tal, planering, beslutsfattande, minne och sociala beteenden.
Kognitiv funktion
“Resultaten av denna studie indikerar starkt att tDCS-behandling är en betydande och lovande intervention för att förbättra kognitiv funktion. Dessutom spelar plasticitet en viktig roll i kognitiv förändring”, skriver forskarna i studien.
Hjärnans plasticitet syftar till att hjärnan är föränderlig och anpassningsbar och kan förändra sin anatomiska uppbyggnad genom att skapa nya förbindelser mellan nervceller.
Jämfört med kontrollgruppen som inte fick elektrisk stimulering hade de försökspersoner som fick det förbättrat ordminne och ordigenkänning efter två veckor och ökad kortikal plasticitet efter sex veckor.
Forskarna skriver även att deras studie tyder på att: “att kognitiv dysfunktion kan vara relaterad till nedsatt kortikal plasticitet, vilket motiverar mekaniska undersökningar av sambandet mellan kognition och plasticitet”.
Minskade sömnstörningar
Den andra studien visar att ljusterapi kan behandla symptom på Alzheimers sjukdom, inklusive sömnproblem, betteendestörningar och psykiska problem.
Ljusterapin använder ljus för att stimulera hjärnans suprachiasmatiska kärna, eller dygnsrytmkärna, som reglerar sömnen och har kopplats till symptomen på Alzheimers sjukdom.
Forskarna skriver i studien att det är vanligt med sömnstörningar bland Alzheimerspatienter och att 70 procent upplever sömnstörningar i de tidiga stadierna av sjukdomen.
Hjärnans dygnsrytmkärna synkroniserar dygnsrytmen genom att reglera cyklerna ljus, mörker och sömn, vaken.
Forskarna fann att ljusterapi avsevärt förbättrade sömnens effektivitet och styrkan i patienternas dygnsrytm samt minskade deras depression och agitation, behandlingen hade dessutom bara små biverkningar.
“Även om ljusterapi har färre biverkningar än farmakologisk behandling, bör negativa beteenderesultat hos patienter på grund av exponering för starkt ljus övervägas”, skriver forskarna i studien.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Behandling av Alzheimers för dyr – spräcker budgeten Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.