Allt fler människor i jakt på allt fler råvaror. Det innebär mindre plats för fladdermöss – som sprider många slags virus. Risken ökar hela tiden för att nästa pandemi ska spridas, när vilda djur och människor tävlar om livsutrymmet.
Risken ökar för nästa pandemi
Mest läst i kategorin
Fladdermöss är bärare av tiotusentals virus, och sprider dem vidare till människor om rätt förutsättningar finns. De förutsättningarna har varit väldigt små så länge fladdermössen hade stora skogar att bo ostört i, som Amazonas eller i Västafrika.
Problemet är att människan, som i sin jakt på råvaror och livsutrymme till en allt större befolkning öppnar upp dessa skogar med vägar, gruvor och annan utveckling och därmed kommer nära inpå fladdermössen och virusen, berättar Reuters.
Virus sprids allt lättare
Faktum är att dessa områden numera finns i hela 113 länder över alla kontinenterna förutom Antarktis, och en femtedel av världens befolkning bor nu i områden där virus lätt kan hoppa över från fladdermus till människa och sedan spridas vidare genom nästa pandemi.
Samtidigt som skogarna fortsätter att skövlas och även om människor inte direkt äter fladdermöss, vilket de också gör ibland, så kan virusen smitta genom till exempel vatten som har förorenats av djurens avföring, och som människor sedan dricker.
Så har Marburgviruset spridits i Västafrika på sistone, ett virus som har 90 procent dödlighet, samtidigt som Ebolaviruset också har sett nya utbrott.
Diskussioner på hög nivå
Frågan som forskare ställer sig är inte om nästa pandemi kommer utan när, och var den kommer börja. För att försöka förebygga det har en del bolag och regeringar börjat diskutera frågan på hög nivå.
De mineralrika västafrikanska länderna inser att det inte är bra för business med en ny pandemi som härrör från sina egna skövlade skogar.
“Det är sådana här saker som skrämmer bort investerare från landet”, säger Liberias finansminister Samuel Tweah.
Det inkluderer även hur gruvdriften bör utformas menar Gesler Murray inom energi- och gruvministeriet i Liberia.
“Vi måste se över våra vanliga gruvdriftsmetoder för att inkludera en väldigt stark bedömning av sjukdomsrisk”, säger han och tillägger:
“Det blir allt mer nödvändigt.”
Läs även: Nästa pandemi kan bli mer dödlig än covid-19
Läs även: Kan fågelinfluensan bli nästa dödliga pandemi?
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.