Artificiell intelligens kan förkorta läkemedelsbolags utveckling av nya läkemedel med flera år och flera bolag investerar stort.
Allt fler vill utveckla läkemedel med hjälp av AI
Att utveckla ett storsäljande läkemedel tar åratal av analyser i laboratoriet och forskare måste metodiskt gå igenom testresultat och data för att hitta en lovande läkemedelskandidat, det skriver Bloomberg.
Läkemedelskandidat valdes ut av AI
I februari köpte det japanska läkemedelsbolaget Takeda Pharmaceutical ett experimentellt prosiasisläkemedel för 4 miljarder dollar från ett startupbolag i Boston.
Det experimentella läkemedel de köpte hade valts ut på endast sex månader med hjälp av artificiell intelligens, AI.
Bland tusentals potentiella molekyler valde AI ut läkemedlet för att tas vidare till slutskedet av medicinska prövningar.
Om läkemedlet visar sig fungera kan det bli ett av de första läkemedlen som har upptäckts med hjälp av AI.
Enligt analytiker på Jefferies skulle läkemedlet kunna generera hela 500 miljarder yen, cirka 37,76 miljarder kronor, i årlig försäljning.
Senaste nytt
Minska kostnader och öka takten
Världen över tar läkemedelsbolag till sig AI genom att sluta avtal med datorkunniga startupbolag och genom att anställa fler dataexperter.
Läkemedelsbolegen hoppas på så vis kunna minska sina kostnader och snabba på den tid det tar att få ut nya läkemedel på marknaden.
Enligt uppskattning från Morgan Stanley kan användningen av AI i tidig läkemedelsutveckling under det kommande årtiendet ge 50 nya behandlingar värda äver 50 miljarder dollar, drygt 510 miljarder kronor.
Läkemedelsbolags investeringar i AI ökar
Forskningsbolaget Deep Pharma Intelligence uppskattar att investeringarna i AI-bolag för läkemedelsupptäckt under de senaste fyra åren har tredubblats.
Under 2022 låg dessa investeringar på 24,6 miljarder dollar, drygt 251 miljarder kronor, det skriver Bloomberg.
Sanofi gick i januari förra året med på att betala det brittiska bolaget Exscientia 100 miljoner dollar, drygt 1 021 miljarder kronor, för forskning om nya läkemedel med hjälp av AI-system.
Roche och Takeda arbetar med amerikanska Recursion Oharmaceuticals för att utforska upptäckt av läkemedel med hjälp av maskininlärning.
Astra Zeneca har av liknnande orsak bildat ett partnerskap med brittiska Benevolant AI och amerikanska Illumina.
Blir del av farmaceutiska FoU-processer
“När biofarmakabolag framgångsrikt tillämpar AI i FoU kan det få betydande effekter”, säger Alex Devereson till Bloomberg
Han är partner på McKinsey & Co. som ger råd till läkemedelstillverkare om digitala processer och analyser.
“Om fem år förväntar vi oss att dessa tillvägagångssätt kommer bli mer strukturellt inbäddade i farmaceutiska FoU-processer och leda till mer storskalig effekt”, säger han till Bloomberg.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Astra Zeneca spår tillväxt i intäkter hela 2023
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.