Nobelpriset i kemi ges till trio av forskare, David Baker, Demis Hassabis och John M. Jumpe, som använde artificiell intelligens för att “knäcka koden” för nästan alla kända proteiner, rapporterar Nobelstiftelsen på onsdagen.
AI-forskning kring proteiner får Nobelpriset i kemi
David Baker tilldelas priset för ”datorbaserad proteindesign” och Demis Hassabis och John M. Jumpe för ”förutsägelser av proteinstrukturer”.
“Betydelsen av årets pris är verkligen enorm, och resultaten är spektakulära”, säger Johan Åqvist från Nobelkommittén på presskonferensen.
Priset består förutom äran av ett bidrag på 11 miljoner svenska kronor.
Även på tisdagen var det utveckling med AI som prisades, då i fysik. John J. Hopfield och Geoffrey E. Hinton blev pristagarna “för grundläggande upptäckter och uppfinningar som möjliggör maskininlärning med artificiella neurala nätverk”.
På måndagen gick Nobelpriset i medicin till Victor Ambros och Gary Ruvkun ör upptäckten av mikro-RNA, som hjälper till att reglera vilka gener som kommer till uttryck.
Läs även: De får årets första Nobelpris: “Viktigt mål” (Dagens PS)
Läs även: Stora upptäckter – som blir utan Nobelpriset (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.