Dagens PS

258 miljoner människor i akut hungersnöd förra året

Ett undernärt nyfött spädbarn i Jemen, ett av de länder där människor dog av svält under 2022, enligt en rapport från EU och FN
Ett undernärt nyfött spädbarn i Jemen, ett av de länder där människor dog av svält under 2022, enligt en rapport från EU och FN. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 maj 2023Publicerad: 03 maj 2023

En ny rapport visar att 258 miljoner människor i 58 länder hamnade i akut hungersnöd förra året och orsaken var konflikter, klimatförändringar, pandemin och kriget i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Afghanistan, Burkina Faso, Haiti, Jemen, Nigeria, Somalia och Sydsudan svalt människor ihjäl under 2022, det rapporterar AP.

Hungersnöden ökade förra året

Global Report on Food Crisis, är en allians av humanitära organisationer som grundats av EU och FN och rapporten fann att 258 miljoner människor står inför akut hungersnöd och behöver akut livsmedelsförsörjning.

Akut hungersnöd innebär att människor inte har tillräckligt med mat för dagen, när det råder akut hungersnöd i ett område är också akut undernäring utbredd och människors liv och försörjning är i omedelbar fara.

Rapporten visar att problemen med hungersnöd förra året ökade för fjärde året i rad och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ser det som en “svidande anklagelse om mänsklighetens misslyckande”, det skriver AP.

ANNONS

Senaste nytt

Flera saker drev på hungersnöden

I förra årets undersökning analyserades fler befolkningar, men rapporten fann att hungersnödens svårighetsgrad ökade, vilket är oroande.

Rein Paulsen, chef för nödsituationer och motståndskraft inom FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, säger att hungersnöden drevs på av flera orsaker som samspelade.

Det handlar om konflikter, klimatförändringarna som ger extremväder, effekterna av covid-19-pandemin och konsekvenserna av Rysslands krig i Ukraina, som har påverkat den globala handeln med konstgödsel, vete, majs och solrosolja.

ANNONS

Investeringar i jordbruksinsatser behövs

Den påverkan har varit allra största i de fattigaste länderna som är beroende av livsmedelsimport, Rein Paulsen säger att priserna har ökat och det har påverkat dessa länder negativt.

Han anser att mer pengar behöver investeras i jordbruksinsatser som syftar till att förhindra livsmedelskriser.

“Utmaningen vi har är ojämlikheten, obalansen som finns mellan mängden finansieringspengar som ges, vad den finansieringen spenderas på och de typer av insatser som krävs för att göra en förändring”, säger han till AP.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rysslands krig ökar världssvälten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Guldfebern över i Tyskland?
Spela klippet
PS Studio

Guldfeber över i Tyskland? Nytt överraskande mönster 

17 nov. 2024
Spela klippet
Fonder

Europeiska fonder med makalös avkastning

17 nov. 2024
ANNONS