En närståendes suicid är bland de värsta katastrofer man kan drabbas av. Ändå finns det väldigt lite stöd att få från samhället.
15 000 svenskar förlorar någon i suicid varje år
Om man räknar in de fall av dödligt våld där gärningspersonen är densamma som offret, så skulle det motsvara 92 procent av alla fall av dödligt våld i Sverige.
Siffran kommer från Björn Eklund, kommunikatör på spes, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd. Under 2023 var det 1 617 personer som dog till följd av suicid i Sverige.
“Det är som två Estoniakatastrofer per år”, säger Björn.
“Varje person i statistiken är någons förälder, någons barn, syskon, vän eller partner. Ett tiotal personer anses bli närmast berörda när någon tar sitt liv, vilket i snitt innebär 40 personer i Sverige om dagen. 15 000 om året.”
Internationella suicidpreventiva dagen
Vi träffas inför den internationella suicidpreventiva dagen den 10 september, en dag som lanserats av International Association for Suicide Prevention (IASP) och Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan.
Jag som skriver texten här på Dagens PS är också efterlevande, precis som Björn. Han har förlorat sin lillasyster Helena, jag har förlorat min lillasyster Sigrid.
Som en del av sin egen sorgeprocess blev Björn aktiv i Spes, som är en organisation för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller vän genom suicid. Organisationen erbjuder stöd genom samtalsgrupper, chatt och telefon. Alla som är verksamma har själva mist någon närstående genom självmord.
“Vi märker tydligt hur läkande det är för efterlevande att träffa andra som kan relatera och spegla ens upplevelser. Någon som kan säga ”ja, jag också”. Det finns ett samförstånd i smärtan och det ordlösa stödet är väldigt välgörande. Det är också i de här mötena som många hittar sitt hopp om framtiden”, säger Björn Eklund.
Senaste nytt
Vill ha mer stöd från samhället
Han önskar dock att samhället och staten skulle engagera sig mer i frågan, i ett fåtal landsting och kommuner i Sverige finns det krisstöd att få, men det mesta vilar av samhällets stöd vilar på eldsjälar som Björn och hans kollegor.
Efterlevande utgör själva en högriskgrupp för både psykisk ohälsa som depression och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och i förlängningen nya suicid.
“Inte minst brister stödet för de allra yngsta, trots att barn och unga i många fall faktiskt har rätt till stöd utifrån hälso- och sjukvårdslagen. Samtidigt vet vi att barn som mister närstående i våldsam död som suicid lider dramatiskt förhöjd risk för att senare i livet vårdas för missbruk, suicidförsök, att dömas för grövre brott, eller att själva avlida i förtid. Här behöver samhället ta ett helt annat ansvar än vi ser idag”, säger Björn Eklund, talesperson för Spes.
Inför suicidpreventiva dagen 10 september lanserar föreningen ett suicidpreventivt band, Färgätmigejbandet. Bandet är redan etablerat i andra delar av världen som en symbol för suicidprevention, och sorg efter suicid.
“Awarenessband likt vårt dök upp som fenomen på 90-talet. Det första var sannolikt det röda bandet för HIV/AIDS. Det bars i solidaritet med människor vars röster sällan hördes. Som kämpade och dog i det tysta. Inte helt olikt den tystnad som fortfarande råder kring suicid. Vår förhoppning är att det ska bidra till att öka medvetenhet och bryta tystnad och stigma. Men självklart hoppas vi också att det ska hjälpa oss att finansiera stödjande arbete”, berättar Björn.
Spes stödlinje för efterlevande
Telefon: 020 -18 18 00 alla dagar 19.00 – 22.00.
Vi som svarar är medlemmar som själva mist i suicid och som är ideellt aktiva i Spes. Vi har tystnadsplikt, samtalet är kostnadsfritt och du är anonym när du ringer. Vi ger stöd från efterlevande till efterlevande.
För mer information, besök www.spes.se
Läs även: Stora skulder ökar självmordsrisk (Dagens PS)
Läs även: Fler får bipolär diagnos – då minskar självmorden (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.