Tekniken att suga ut koldioxid ur luften, DAC, kommer inte att bli avgörande i kampen mot klimatförändringarna, hävdar forskare. Vi har en överdriven tro på teknik när det gäller att rädda planeten. Dagens klimatprognoser överskattar, exempelvis, hur mycket direktinfångning av koldioxid från luften kan bidra med. Det lyfts fram i en ny forskningsrapport från Massachusetts …
Flera miljoner människor dör av skadliga partiklar i luften. Det visar en ny studie svenska forskare gjort i Indien. I Indien är luftföroreningar, som kan tränga in i lungor och blodomlopp, en stor hälsorisk. Forskare från Karolinska institutet har nu undersökt kopplingen mellan små partiklar i luften och dödlighet under en tioårsperiod. Studien heter Estimating …
När USA under Trump 2.0 väntas sänka sina klimatambitioner, får det globala återverkningar. Redan nu sänker Australien sina mål. Den australiensiska regeringen kommer att skjuta fram sina mål för att minska utsläppen. Orsaken är valet av Donald Trump till nygammal president i USA, skriver SMH. Trumps hållning i klimatfrågan kommer att göra att Australien inte …
Tänk om vi kunde lösa klimatkrisen med hjälp av ett enzym från en varm källa i Japan? Forskare har upptäckt ett superenzym som kan ge industrin ett kraftfullt verktyg för att minska utsläppen – något som i förlängningen skulle kunna förändra världen. Koldioxidutsläpp från industrin är en av vår tids största miljöutmaningar. Nu har dock …
Trots ett år präglat av klimatkriser och extrema väderhändelser har 2024 också bjudit på flera positiva nyheter för klimatet och naturen. Samtidigt som världen kämpar för att minska koldioxidutsläpp och bromsa den globala uppvärmningen, visar vissa framsteg att förändring är möjlig. Från juridiska rättigheter för naturen till banbrytande framgångar inom förnybar energi har detta år …
Bara fyra av tio barn och unga mellan 12-18 år tror att vi kommer lösa klimatkrisen. Det är en märkbar minskning från 2020. Enligt en undersökning från föräldraorganisationen Våra barns klimat har andelen barn och unga som känner sig hoppfulla inför framtiden och dess klimat minskat från 51 procent år 2020 till 38 procent i …
Den arktiska isen försvinner i rasande fart – men ett ambitiöst projekt menar att vi kan vända trenden och återfrysa Arktis. Teorierna sätts på prov redan i dag och tekniken visar på lovande resultat. Smältande arktiska isar har blivit något av en symbol för den pågående klimatkrisen. Kanske beror det på de stora farorna som …
Drönarbilder avslöjar hur svenska Ikea massavverkar skog i Rumänien till sina möbler. Företaget försöker nu vifta bort kritiken. Den bortgångne superentreprenören Ingvar Kamprads livsverk Ikea är rejält i skottgluggen efter en DR-dokumentär som får företagets tal om hållbarhet att framstå som bara tomma ord. Ikea äger flera skogar i Rumänien och pekas nu ut för …
Amerikanska myndigheter rapporterar att Arktis nu släpper ut mer koldioxid än vad det tar in. ”Förvärrar konsekvenserna”, är beskedet. I en tid då många prognoser talar om nedgång, lågkonjunktur och vikande siffror, går ändå viss ekonomisk aktivitet framåt. I det långsiktiga arbetet på att förstöra villkoren för vår planet, passerar vi nya milstolpar. Nyligen kom …
Det låter som ett hittepå – men forskare hävdar att en ny sorts svamp kan suga upp 99,9 procent av den mikroplast vi fyllt haven med. En svamp gjord av bomull och bläckfiskben kan vara lösningen på hur vi rensar haven från mikroplaster, enligt forskare i Kina. I vattentester har svampen absorberat cirka 99,9 procent …
Ozonhålet över Antarktis, som under 1990-talet var en av våra mest akuta miljöutmaningar, har nu stabiliserat sig. Enligt Copernicus Climate Change Services visar ozonhålet 2024 tecken på att återvända till ett normalläge, vilket markerar en vändpunkt efter decennier av intensiva insatser och osäkerhet. Sedan upptäckten av ozonhålet har världssamfundet vidtagit omfattande insatser för att minska …
Ny forskning avslöjar en oroande förklaring till den accelererande globala uppvärmningen. I centrum står jordens egen solkräm. Förra året slog globala temperaturer nya rekord. Hav kokade, glaciärer smälte och forskare världen över slet sitt hår i frustration. Man kunde helt enkelt inte få grepp om varför jordens uppvärmning gick snabbare än väntat. Nu pekar en …
Bojkott, protester och oro. Arlas försök att minska kors metanutsläpp genom fodertillsatsen Bovaer har lett till kraftiga reaktioner. Det internationella mejeriföretaget Arla meddelade förra veckan att man ska testa Bovaer, en fodertillsats som dämpar ett metanproducerande enzym, på kor på drygt 30 brittiska gårdar. Nu har både producenter och konsumenter reagerat, skriver brittiska Farmers Weekly. …
Den globala uppvärmningen är störst vid polerna. Vid Arktis kan den första isfria dagen komma redan 2027, enligt forskare. Klimatförändringarna har försvagat ismassorna i området norr om Svalbard. Om en rad av vanliga väderfenomen skulle inträffa under hösten, vintern och våren finns det, enligt forskarna, en reell möjlighet att all havsis i Arktis bryts sönder …
Det beskrivs som “ofarligt” och nu uppges pulvret även i liten omfattning göra unika framsteg i att fånga in koldioxid. Enligt tester som gjorts, och som The Guardian berättar om, kan så lite som ett halvt kilo av det laboratorieframställda pulvret ta bort lika mycket koldioxid som ett träd. När pulvret absorberat kolet kan det …
Klimatkrisen kräver snabba åtgärder, och världen genomgår en grön omställning för att minska utsläppen. Men vilka hinder möter företagen? På COP29 i Baku diskuteras framtiden för klimatet, och för företagen är frågan om hur de ska uppnå sina egna nollutsläppsmål mer relevant än någonsin. Enligt Harvard Business Review står många hinder i vägen för att …
Danmark sticker ut hakan rejält i kampen för en hållbar värld. Nu satsar man stort på att ställa om 15 procent av landets lantbruksareal till skog och våtmarker. Danska staten har bestämt att lantbrukare i Danmark ska ställa om delar av sin odlingsmark till skog och våtmarker. Så mycket som 10 procent av hela landets …
Stora satsningar på haven kan vara vår bästa, och kanske enda, chans att nå de mer ambitiösa målen i kampen mot klimatkrisen. Långt viktigare än flygplansresor, vindkraftverk och utsläppsrätter är haven – vattenmassorna som täcker 70 procent av vår blåa planet. Trots det får haven mycket liten uppmärksamhet i just klimatsammanhang. Att prata om klimatkrisen …
Att de rika länderna påstår att det inte finns pengar nog för att rädda klimatet är en ren och skär lögn. Åtminstone om du frågar miljöorganisationerna. De superrikas effekt på klimatet har diskuterats många gånger förr. Senast handlade det om ovan nämnda grupps påkostade privatflyg – vilket har blivit deras motsvarighet till taxi. Enligt en …
Visste du att den osynliga gasen metan, som sprutar ut från olje- och gasfält världen över, är en av världens största klimatbovar? Ändå hittar företagen nya sätt att smyga med siffrorna. Men med satelliter och ny teknik börjar nu sanningen bubbla upp till ytan. Metan får långt ifrån så mycket tid i rampljuset som koldioxid. …
Den stora krisen för det “flytande guldet” olivoljan må inte vara över – men det har lugnat ned sig. Spaniens största producent Deoleo flaggar för halverade priser jämfört med toppen för det “flytande guldet”. Dagens PS har tidigare rapporterat om krissituationen för olivoljeproducenter kring Medelhavet efter de senaste årens extremväder och torka. Prisrusningen på olivolja …
Oljejätten ExxonMobils vd Darren Woods rider ut till försvar för Parisavtalet för klimatet, och varnar Donald Trump från att återigen dra sig ur avtalet – då det skulle skapa ett vakuum vid förhandlingsbordet om USA lämnar. “Vi behöver ett globalt system för att hantera globala utsläpp”, sa Woods i en intervju med The New York …
En finanskris pågår “i skuggorna”, som har kostat världen mer än 2 biljoner dollar – lika mycket som finanskrisen 2008, rapporterar CNN. De talar naturligtvis om klimatkrisen. Siffran på 2 biljoner dollar i skador från klimatrelaterade extrema väderhändelser globalt under perioden 2014 till 2023 kommer från en ny rapport från International Chamber of Commerce som …
Politisk turbulens och geopolitik ruskar om den annars, i förhållande, stabila råvarumarknaden. Häng med på veckans råvarusvep som bjuder oss på många insikter. Kinas beslut att stoppa exporten av grafit har väckt oro. Sveriges näringsminister, Ebba Busch, vädjar till Kina att häva stoppet, vilket understryker materialets betydelse för den gröna omställningen. Geopolitiska beslut får direkta …
De flesta dömer ut möjligheten. Men världens centralbanker tror att 1,5-graders-målet och andra klimatmål fortfarande är möjliga att nå. Man får leta ganska länge för att hitta optimister när det gäller klimatet – men de finns. En av dem är NGFS, Network for Greening the Financial System. Det är ett samarbetsorgan för centralbanker och tillsynsmyndigheter …
Förarbrist, utsläpp och försenade leveranser. Problem i Japan liksom i logistik världen över. Nu har japanerna hittat en innovativ lösning. ”Värmerekord och klimatlarm – då kommer Trump” är rubriken under torsdagen, då forskare varnar för att jordens temperatur når nya rekordnivåer. 2024 väntas bli det första året då jordens temperatur överstiger den ökning på 1,5 …
Det går fort i hockey. Forskare varnar nu för att jordens temperatur kommer att nå nya värmerekord. Allt medan klimatåtgärderna haltar och USA:s tillträdande president väntas omforma energilandskapet efter eget huvud. Det rör sig om ett rekord ingen vill slå – en ny högstanivå för global uppvärmning. Tillika något som olika instanser återkommande flaggat för, …
Översvämningarna som drabbade Valencia förra veckan har lämnat Spanien i stor sorg och förödelse. Nu ber regionen om hjälp. Med mer än 200 döda och hundratals saknade har regionen upplevt en av de värsta naturkatastroferna i modern tid. Hem är förstörda, och gatorna är täckta av lera och skräp. De enorma skadorna har fått den …
Att nå nettonollutsläpp innan klimatkrisen skenar iväg kommer att kosta – mycket. Men är det enbart en enorm utgift? Kanske inte, säger Goldman. Goldman Sachs uppskattar att världens länder behöver investera svindlande 75 biljoner dollar för att nå målen. För att sätta siffran i perspektiv är det mer än två och en halv gånger USA:s …
Om du har fått intrycket att Sveriges städer blir gråare och gråare – har du faktiskt inte helt fel. Under de senaste fem åren har svenska städer förlorat över 1 300 hektar grönska. Denna minskning, vars yta motsvarar mer än sju Kolmårdens djurparker, påverkar stadsmiljön negativt. Granskningen visar att Malmö har tappat mest, hela 300 …
Funderat något nyligen på varför det råder vårvärme i slutet av oktober? Det har även FN, som nu varnar för att värmande gaser samlas i atmosfären – snabbare än någonsin. Nej. Det är tyvärr ingen munter information FN:s klimatorgan, UNFCCC, delar med sig av. Tvärtom är de globala klimatinsatserna kraftigt försenade. Enligt FN, som granskat …
På klimatmötet COP16 har vissa framsteg gjorts i halvtid. Samtidigt växer oron för att de globala klimatmålen inte kommer att uppnås. Miljömötet COP16 i Cali, Colombia, har nu nått halvtid. Deltagarna upplever både oro och glädje. Samtliga länder är överens om att stoppa förlusten av biologisk mångfald, men att nå enighet om viktiga detaljer har …
Våra hem är fulla av mikroorganismer. De kan vara värdefulla verktyg i arbetet med att motarbeta klimatförändringarna. Därför pågår nu ett amerikanskt projekt som ska få vanliga människor att rapportera in “konstig tillväxt” i hemmet. Mikroorganismer eller mikrober. Tänk saker som alger, bakterier, mögel och jästsvampar – som vi helst inte vill ha i våra hem, …
Det är dags för nästa klimathot. Det beskrivs som underskattat, förödande och oåterkalleligt. Men du kan väl läsa vidare i alla fall? Vi människor har ju, som bekant, ett något skiftande sätt att reagera på olika upplysningar. Om vi hämtar bilen på verkstaden och får beskedet att ”kör du vidare med den här bilen, så …
Svenska Bluewater vill se ett omedelbart förbud mot vatten på engångsflaskor efter en ny, internationell studie som slår larm om kemikalier. I en ny, global forskningsstudie har man hittat giftiga PFAS-kemikalier i ”praktiskt taget alla” prover på dricksvatten på flaska. Studien är genomförd av brittiska Birminghams universitet och kinesiska Southern University of Science and Technology. …
Det är farligt att backa från klimatmålen – och ett hot mot dem som redan satsat och kommit långt i omställningen, menar Svenskt näringsliv. 2024 är året då en europeisk domstol för första gången slagit fast att ett land gjort för lite mot klimatförändringarna. Det gäller Schweiz och Europadomstolens dom gör att landets regering kan …
Vädret lär bestå. Det är de som presenterar det som är problemet. Meteorolog har blivit ett bristyrke, samtidigt som extremvädret tilltar. Extremvädret och utvecklingen har fått en rad konsekvenser för SMHI. Exempelvis har man fått utveckla och skapa fler typer av exempelvis varningar för översvämningar. Orange och gul varning har fått sällskap av varning på …
En giftig flod. Förorenad skog. 19 personer döda. Tusentals hemlösa. Nu ska ansvar krävas och notan betalas för Brasiliens värsta miljökatastrof – och det kommer inte bli vackert. Det rör sig om kollapsen av Marianadammen och den brasilianska gruvjätten BHP, som nu krävs på ansvar i en brittisk rättegång. Det var under 2015 som dammen …
En ny stor undersökning visar att en stor majoritet av svenskarna är oroade över klimatförändringarna och vill se snabbare åtgärder. Fairtrans redovisar nu en ny stor undersökning om svenskarna och klimatförändringarna. Undersökningen har 5 280 svarande och de ger tydliga svar på ett antal punkter. I sammanfattning vill en tydlig majoritet att Sverige tidigarelägger sina klimatmål …
Den globala vattenkris vi ser får allvarliga konsekvenser. Hälften av världens livsmedelsproduktion är i fara, enligt en ny rapport. Det är uppseendeväckande resultat och prognoser i den rapport som Global Commission on the Economics of Water nu presenterar. Mer än hälften av världens livsmedelsproduktion risker att spolieras inom 25 år, eftersom en snabbt accelererande vattenkris …
En ny studie från Chalmers och universitetet i norska Bergen visar vad vi måste göra för att klara Paris-avtalet om klimatet. Det behövs en kraftigt ökad avskiljning och lagring av koldioxid för att vi ska klara klimatavtalet från Paris. Det slår en ny studie, ledd av Chalmers och universitetet i norska Bergen, fast. Utan stora …
Det fanns en tid då Europa brukade leda miljökampen. Dessa dagar tycks vara förbi. Redan i april i år fick EU:s klimatpolitik förödande kritik. ECA, Europeiska revisionsrätten, sågade då EU:s strategi för att nå netto noll i utsläpp år 2050. Särskilt mycket bättre tycks det inte ha blivit. Från grönt till grått Under de senaste …
När den globala uppvärmningen tilltar skapar det gigantiska problem för människa och natur. Så här löser träd problemet, enligt ny forskning. Den globala uppvärmningen ger många konsekvenser. Några av dem handlar om träden. Ny forskning visar att många trädarter i Europa och Nordamerika nu söker sig till kallare och blötare trakter, vilket i sin tur …
Naturliga sanddyner fungerar effektivt mot erosion genom klimatförändringarna. Därför får nu Kaliforniens kust tillbaka sina vilda naturstränder. Den som har besökt kända stränder som Venice och Santa Monica i Los Angeles har njutit av breda sanddynor. De är dock exempel på konstgjorda stränder som skapats genom tillförandet av enorma mängder sand. Samtidigt har de naturliga …
I takt med att orkanerna Helene och Milton drar in över USA, svämmar sociala medier över med felaktig information. När orkanerna drar in över USA, är det inte bara kraftiga vindar och regn som hotar invånarna. En lika farlig storm av felaktig information sprids på sociala medier, vilket skapar förvirring och misstro bland invånarna. I …
De norska oljebolagen ska egentligen betala mer och mer för sina utsläpp. Nu är det tvärtom. ”Oacceptabelt”, menar norska politiker. Oljebolagens kostnad för dess koldioxid-utsläpp kommer successivt att öka fram till år 2030, som ett centralt medel att minska de norska utsläppen och nå klimatmålen. I år har i stället den totala kostnaden sjunkit. ”Oacceptabelt”, …
Världen står inför ett stort problem med den biologiska mångfalden som minskar. Nu är tiden knapp. Forskare och miljöorganisationer, som WWF, larmar om att djurpopulationer drastiskt minskar på grund av hur vi använder och förändrar naturen. Denna utveckling är inte bara ett hot mot specifika arter, utan även mot hela ekosystem, och därmed framtiden för …
Vinproduktionen i Frankrike beräknas minska med 22 procent under 2024. Orsaken är dåligt väder i alla odlingsområden. En produktion på 37,5 miljoner hektoliter är vad Frankrike kan räkna hem i år, enligt prognoserna. Det är 15 procent under femårsgenomsnittet, skriver Fortune. Orsaken till den kraftiga produktionsminskningen är dåligt väder i alla odlingsområden. Siffrorna kommer från …
Framtiden är varm. Detta vill Europeiska städer nu bekämpa med fler träd och gröna ytor. Men det är inte alla som jublar. Det har visat sig vara svårt att göra alla nöjda. Värmeböljorna blir fler och varmare vilket ställer många städer inför ett nytt problem. Att svalka ner överhettade stadsmiljöer med hjälp av träd och …
Svår torka har orsakat allvarlig brist på el i det vattenkraftberoende Zambia. Upprepade strömavbrott under flera dagars tid har lett till att situationen kallats en nationell katastrof. Zambia får 84 procent av sin el från vattenkraft. Karibadammen som håller tillbaka Zambezifloden mellan Zambia och Zimbabwe ger vanligtvis el som räcker till båda länderna. Men en …
Ryska missiler fyllda av västkomponenter. Fortfarande når mängder av halvledare från väst Ryssland och bidrar till krigföringen mot Ukraina. Explosionen släppte loss en boll av eld som fick träd att böjas och slungade tusentals halvtumstora kuber av metall genom luften. Kryssningsmissilen som träffade ukrainska Chernihiv 19 augusti 2023 tros ha avfyrats från ryska Kursk-regionen. Den …