Dagens PS

Vattendelare: Därför borde chefen favorisera

Chefen favorisering
Är chefens favorisering egentligen en smart strategi? (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 03 dec. 2024Publicerad: 03 dec. 2024

Hur skapar man ett vinnande team? Enligt Airbnbs vd handlar det om att våga välja favoriter. Men det gäller att göra det rätt – annars riskerar du att slå undan benen för hela organisationen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att ha en chef som favoriserar har tidigare ansetts vara mer eller mindre oacceptabelt. Och det är klart att man inte ska exkludera. 

Men enligt Brian Chesky, vd för Airbnb, är ändå viss favorisering nödvändig för att skapa framgångsrika team.

Sätter ribban 

I en intervju med CNBC förklarar han att favoriterna är de personer som sätter standarden för vad excellens innebär. Han menar att chefer behöver identifiera vilka som presterar bäst och låta dem sätta ribban för resten av teamet. 

Det handlar alltså inte bara om att lyfta fram topprestationer. Istället handlar det om att sätta en standard för hela organisationen. Favoriterna fungerar som levande exempel på vad som krävs för att nå framgång – en knep som ska inspirera andra att höja sin egen nivå.

“Om chefen inte kan säga vem som är en toppresterare och vad excellens innebär, då har man ett stort problem”, säger Chesky.

ANNONS

Senaste nytt

Möten för de skarpaste hjärnorna

Chesky, som säger att han har många favoriter, har skapat en unik tradition på Airbnb. 

För att fånga upp idéer och insikter från dessa favoriter har Chesky infört årliga möten där upp till 100 medarbetare bjuds in. Dessa utvalda får vara med och diskutera Airbnb:s strategi och framtid.

ANNONS

Ofta är det samma personer som återkommer – vilket är baserat på deras prestationer och insikter. 

Kritiker kan hävda att detta skapar en “vi och dem”-kultur, men Chesky håller inte med. Han menar att de som väljs ut bidrar med ovärderliga insikter och att processen inte är politisk.

Riskerna med favorisering

Att favorisera vissa medarbetare är dock en balansgång. 

Forskning från McKinsey visar att en dåligt hanterad arbetsmiljö – där vissa känner sig exkluderade – är en vanlig orsak till att människor lämnar sina jobb. 

För att undvika detta poängterar Chesky vikten av transparens och rättvisa. 

“Du behöver vara ärlig och säkerställa att dina beslut inte baseras på omedvetna fördomar”, säger han.

Han menar att favorisering inte handlar om att exkludera, utan om att låta de bästa lysa och inspirera andra.

Läs också: Därför är det viktigt att tycka som chefen. Dagens PS

ANNONS

Favorisering – en styrka?

Även Haoying Xu, docent i management vid Stevens Institute of Technology, menar att favorisering inte nödvändigtvis behöver vara negativt. 

Enligt hans forskning, vilken Chef.se skriver om, kan favorisering faktiskt förbättra prestationer i löst strukturerade team.

Xu studerade över 1 100 medarbetare i olika branscher och fann att i team med mindre hierarki kan en chefs favorisering stärka samarbetet och höja hela gruppens resultat.

”Det är ett dubbeleggat svärd – det kan skada teamens dynamik men under rätt omständigheter kan det faktiskt vara framgångsrikt för organisationerna”, säger Haoying Xu.

Förutsatt att det hanteras rätt kan favorisering alltså bli ett verktyg som lyfter hela teamet – inte bara favoriterna.

Läs också: Trenden: Nostalgiska chefer vill att allt ska bli som förr. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]