Att söka jobb är redan en krävande process. Än värre blir det när en betydande del av jobbannonserna inte finns på riktigt.
Var femte jobbannons existerar inte


Mest läst i kategorin
Det ska handla om spökjobb – en jobbannons för en tjänst som egentligen inte ska tillsättas.
“Det innebär att en platsannons faktiskt inte innehåller ett riktigt jobb eller att jobbet redan är tillsatt”, berättar Jenny Söderholm, produktansvarig på Platsbanken, för SVT.
Läs mer: Falska annonser lurar jobbsökande. Dagens PS
Var femte falsk
Det är förvisso knepigt att veta exakt hur många jobb som faktiskt är spökjobb. Men enligt jobbplattformen Greenhouse är mellan 18 och 22 procent av alla jobbannonser på nätet falska – alltså drygt var femte annons.
“Det är en riktig skräckhistoria. Jobbjakten har blivit mer själskrossande än någonsin”, säger Jon Stross, medgrundare och vd på Greenhouse, till Wall Street Journal.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Enligt Stross publicerar företag en fejkad jobbannons av diverse skäl. Vissa vill ge intrycket av att de växer medan andra vill locka till sig duktiga kandidater att ha i sitt nätverk.
Andra vill helt enkelt marknadsföra sitt företag.
Han får medhåll från Jenny Söderholm.
“Det kan dels handla om att man redan har en intern kandidat men att man ändå behöver annonsera. Det kan handla om att man vill marknadsföra sitt företag. Eller också kan det vara att man vill reka marknaden”, säger hon till SVT.
Senaste nytt
Så identifierar du ett spökjobb
Greenhouse listar fyra varningstecken:
- Saknar tidsstämpel: När en jobbannons saknar datum eller har legat ute i månader kan det vara en varningssignal.
- Finns inte på företagets hemsida: Syns jobbet bara på jobbsajter men inte på arbetsgivarens egen karriärsida?
- Vaga beskrivningar: Är annonsen mest en reklamtext om företaget och saknar tydliga arbetsuppgifter?
- Annonsering utan anställning: Om ett företag konstant har samma jobb ute men aldrig anställer någon kan det vara ett spökjobb.
“Det kan också löna sig att titta på vad som faktiskt står i annonsen förstås. Är det så att den beskriver vad som förväntas av mig som arbetssökande eller är det mer en reklam för företaget? Låter det för bra för att vara sant, ja men då kanske det är det”, säger Söderholm.
De flesta är seriösa
Trots att spökjobb är en frustrerande realitet försäkrar Jenny Söderholm att de flesta arbetsgivare faktiskt har rätt intentioner.
“Det är klart att man kan känna sig lite nedslagen när man inte får ett svar, eller får nekande svar. Men de allra flesta företag är ändå seriösa och har jobb att erbjuda”, säger hon.
Läs även: Aldrig mera ghostad? Här frodas spökjobben. Dagens PS
Så motverkas problemet
För att hjälpa jobbsökare har både Greenhouse och LinkedIn börjat märka vissa annonser som verifierade, vilket betyder att företaget aktivt rekryterar för rollen.
På Platsbanken försöker man istället att dagligen granska annonser som bryter mot annonseringsvillkoren. Av de granskade annonserna tas drygt hälften bort.
Läs också: Avslöjat: Därför blir arbetsgivarna nobbade. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.