På väg in i den berömda väggen? Du lever och verkar i en tidsålder där såväl skyhöga resultat som stressnivåer blivit det nya svarta. Nu undrar du kanske hur länge du ska orka?
Utbränd eller vidbränd? Då är det dags att dra i nödbromsen
Mest läst i kategorin
“Jag har så sjukt mycket att göra.”
Javisst har du hört den förut. Sagt det själv, och nästan känt att det vilar något självuppfyllande i just den frasen.
Kanske har du sedan lagt till att du nästan äts upp av stress, och fått jakande medhåll från andra strebers och karriärister.
Kanske lite extra om du råkar vara kvinna och sätter en ära i att vara duktig. Det är mänskligt.
Utbrända är vi allihopa
Med det sagt frodas stressen, och utbrändheten med den.
Enligt en amerikansk undersökning från McKinsey & Co. från 2022 uppger en fjärdedel av landets arbetstagare att de återkommande känner sig utbrända, skriver Newsweek. En siffra som klättrar upp med över 40 procent när det gäller kvinnor.
Vänder vi oss till Sverige kan en liknande trend skönjas där.
Senaste nytt
Flest kvinnor
Under 2022 kunde försäkringskassan konstatera att antalet sjukskrivna personer med stressrelaterade diagnoser under en treårsperiod hade stigit från 31 600 till 35 800 – en ökning med 13 procent.
Vidare hade antalet nya sjukfall under en månad på grund av stress då ökat från 6 400 i mars 2019 till 7 300 i mars 2022. En ökning på 14 procent. 75 procent av dessa fall rörde kvinnor.
Hur nära är väggen?
Så hur glamouröst är det egentligen över tid att jämföra monstruösa arbetsprestationer? Hur länge kan en kollega eller bekant rimligen vara på väg in i väggen innan hen oåterkalleligen kraschar in i den?
Det är givetvis en retorisk fråga.
Likväl en relevant sådan.
Det vi vet om utbrändhet är nämligen att den är förrädisk och inte sällan tar över gradvis. Så var och när bör du dra i nödbromsen?
Första tecknen
Till att börja med behöver du lära dig känna igen de första tecknen på utbrändhet som enligt 1177 kan kan kokas ned i några av dessa punkter.
- Du har låg energi och upplever en trötthet som inte kan vilas bort.
- Du har svårt att somna. Sover oroligt eller vaknar flera gånger.
- Du är lättirriterad, orolig och har ångest.
- Du upplever fysiska besvär som hjärtklappning, ljudkänslighet, yrsel eller magont.
- Du glömmer saker och har svårt att planera.
Dags att ta kontroll
Nästa steg är att aktivt ta kontroll över ditt liv och göra medvetna förändringar som främjar din produktivitet och förebygger utbrändhet.
Här är listar vi tre av dem.
1. Lär dig säga nej
En av anledningarna till att många går in i utbrändhet är att de sagt ja för mycket. För att undvika överbelastning behöver du öva dig på att sätta gränser. Det innebär att du inte kan vara uppkopplad 24/7.
2. Ta din sömn på allvar
Bland det första vi tummar på när vi är stressade är sömn. Det är också det sämsta vi kan göra för oss själva. Få saker stukar din produktivitet så som dålig sömn – så varför äventyra det?
3. Rör på dig
Vi vet att det kan vara det sista du känner för. Men faktum är att regelbunden motion i kombination med en balanserad kost inte bara ger energi – det gör dig också skarpare. Prioritera rörelse.
Fakta utbrändhet
Utbrändhet uppstår när en kombination av arbetsrelaterad stress och personligt ansvar når en kritisk nivå, vilket påverkar både mental och fysisk hälsa samt produktivitet på lång sikt.
Utmattningssyndrom manifesterar sig ofta genom både fysiska och psykiska symptom, vilka kan variera i framträdande grad från individ till individ.
För att diagnosen utmattningssyndrom ska ställas, krävs att personen har upplevt hög stress under minst sex månader, vilket har resulterat i flera symptom som har varat i minst två veckor.
(Källa: 1177)
Läs mer:
Experten: Lär dig sätta gränser eller bli utbränd. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!