Har du på senaste tiden börjat fundera över den karriär du valde i början av ditt yrkesliv? Kanske insett att den inte passar dig – eller känner dig sugen på att prova något nytt? Det är inte för sent att sadla om.
Trött på jobbet? Så byter du karriär
Mest läst i kategorin
Trots möjligheterna som finns, håller många fast vid sin nuvarande yrkesroll för trygghetens skull. Även om de inte trivs.
Allt fler människor byter dock karriär mitt i livet, bland annat tack vare nya möjligheter som omställningsstödet och Centrala Studiestödsnämnden erbjuder.
Det kan du också göra.
“Många vill ta chansen att bredda sin kompetens eller byta inriktning helt. Livslångt lärande är ett vanligt begrepp. Ofta har ens yrke förändrats genom åren, vilket kan väcka intresse för att studera något nytt eller byta yrke,” säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen till Dagens Industri.
Vidare kan det vara bra att söka stöd. Det finns många organisationer och tjänster som kan hjälpa dig på vägen. De kan erbjuda vägledning, råd och praktisk hjälp för att underlätta din övergång till en ny karriär.
Inte minst de ekonomiska fördelarna som CSN erbjuder, för att underlätta vardagen under din studietid.
Det statliga omställningsstödet infördes hösten 2022 och är till för den som arbetat en längre tid men nu vill byta karriär.
Enligt CSN är de vanligaste yrkena folk väljer i samband med ansökan för detta studiestöd sjuksköterska, medicinsk sekreterare, redovisningsekonom, specialistpedagog och polis.
Så gör du
Att byta karriär mitt i livet kan kännas skrämmande, men det är också en möjlighet att hitta ny glädje och mening i arbetslivet. Så här bör du gå tillväga, enligt Arbetsförmedlingen.
Självrannsakan
Börja med att fundera på vad som motiverar dig och vad du vill uppnå med ditt jobbyte. Tänk tillbaka på perioder när du trivdes bäst på jobbet och analysera vad som gjorde dessa perioder bra. Vilken karriär hade passat dig bäst?
Utbildning och vidareutbildning
Ofta krävs det ny kunskap och kompetens för att byta karriär. Undersök vilka utbildningar och kurser som kan hjälpa dig att nå ditt mål. Med dagens möjligheter till distansutbildning och flexibla studietider är det enklare än någonsin att vidareutbilda sig.
Nätverka
Använd ditt nätverk för att få information om den nya branschen du är intresserad av. Prata med personer som redan arbetar inom området, och be om råd och tips. Gör dig synlig för arbetsgivare genom att ha en aktiv professionell profil på sociala medier.
Senaste nytt
Våga sadla om
Att byta karriär mitt i livet är inte bara möjligt, utan också en chans att skapa ett arbetsliv som är mer tillfredsställande och meningsfullt.
Genom att våga ta steget och planera din övergång noggrant kan du hitta en ny karriär som ger dig glädje, utveckling och balans i livet.
Se även:
Utbränd eller vidbränd? Då är det dags att dra i nödbromsen. Dagens PS
Hemligheten: Så låter du framgångsrik. Dagens PS
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.