Det pågår en katt-och-råtta-lek på arbetsmarknaden. Åtminstone mellan Gen Z och arbetsgivarna.
Trenden: Tackar ja till jobb – men dyker aldrig upp
Mest läst i kategorin
Att söka jobb innebär i regel ett hundratal jobbansökningar, en och annan intervju – och en hel del tystnad.
Nu har den yngre generationen börjat slå tillbaka – genom att själva ghosta arbetsgivarna.
Enligt en brittisk undersökning från CV Genius har 34 procent av alla unga arbetssökare ägnat sig åt “career catfishing”. Det betyder att de tackat ja till ett jobb, för att sedan inte dyka upp.
Ghosting går åt båda håll
Fenomenet är dock inte ensidigt.
Faktum är att nästan 80 procent av alla arbetsgivare erkänt att de också ghostar kandidater under rekryteringsprocessen, enligt en undersökning från Resume Genius.
Man slutar svara, ger inte någon återkoppling och försvinner helt enkelt som ett spöke.
Till saken hör att drygt tre av tio amerikanska jobbannonser online är så kallade spökjobb – jobbannonser för tjänster som i verkligheten inte finns – något som spär på frustrationen.
Många unga jobbsökare ser sitt nya beteende som en reaktion på arbetsgivarnas agerande.
Långsam återkoppling, vilseledande information om jobb och otrevliga rekryterare är vanliga orsaker till att kandidater väljer att ghosta en arbetsgivare, enligt Fortune.
Senaste nytt
Dålig stämning på arbetsmarknaden
Det här beteendet har spätt på den yngre generationens redan halvtaskiga rykte på arbetsmarknaden. De är kända för att vilja ha höga löner och låga krav. De följer inte instruktioner och har bristande motivation, initiativ och professionalism.
Därtill har 38 procent av alla i Generation Z lämnat ett jobb utan att säga upp sig. Här har förvisso 26 procent av alla millennials och 15 procent av alla Gen X gjort detsamma.
Enligt Resume Genius ser många arbetsgivare unga som den mest problematiska generationen att arbeta med. Kanske är det därför de har en tendens att sparkas – bara månader efter att de har börjat.
Läs mer: Snabbkurs i Gen Z: Så formar du framtidens ledare. Dagens PS
AI – den osynliga boven?
Utöver ren och skär frustration tror man att AI kan vara en faktor som göder ghosting-trenden.
Automatiserade urvalssystem som rensar bort kandidater innan en mänsklig hand ens rört deras CV bidrar till en känsla av avhumanisering.
I en process där människor reduceras till algoritmer, blir det kanske inte så konstigt att kandidater också slutar bry sig.
Läs också: Femårsprognos: 92 miljoner jobb upp i rök. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.