Världens chefer drömmer om svunna tider. Men återgången dit motarbetas av flexibilitets-törstande medarbetare.
Trenden: Nostalgiska chefer vill att allt ska bli som förr
Mest läst i kategorin
Numera går det nog att kalla det för lite av en trend. Det började med Amazon och följdes av bland annat Dell, Washington Post, Starbucks, Ericsson och Pensionsmyndigheten.
Listan är lång och dess längd beror enligt många på att kontorsnärvaro kan ge ökad produktivitet och en starkare företagskultur.
Men, så handlar det ju också om nostalgi.
“Det gamla normala”
Taryn Brymn, tidigare chef för Slack’s Future Forum, kallar fenomenet för “executive nostalgia”.
Det handlar om chefer som själva byggt sina karriärer på att nätverka vid kaffemaskinen och som nu vill tillbaka till en arbetsmiljö som de faktiskt förstår sig på.
Hon började fundera på fenomenet efter att hon hört ett gäng företagsledare beskriva hur utmanande det är att leda team på distans.
“De fortsatte att återkomma till tanken på hur det brukade vara”, säger Brymn till Fortune, och tillägger:
“Och jag tänkte direkt, ja, det här är nostalgi”.
Istället för att anpassa sig till den nya arbetsvärlden, försöker många helt enkelt pressa tillbaka medarbetarna till kontoret.
Läs också: Bevis? Därför ska du inte tillbaka till kontoret. Dagens PS
Men medarbetarna vill inte
Chefernas nostalgi motarbetas dock av ovan nämnda medarbetare.
En Gallup-undersökning visar att 61 procent av anställda med möjlighet till distansarbete föredrar en hybridmodell och ytterligare 28 procent vill jobba helt på distans.
För många innebär flexibiliteten inte bara bättre balans i vardagen utan också ökad produktivitet. Bland annat visar forskning från Nature att distansarbete leder till fler totala arbetstimmar.
“Det är klart att det finns fördelar med att ses fysiskt”, säger Stephan Meier, professor vid Columbia Business School. “Men det behöver inte ske 40 timmar i veckan”.
Produktivitet eller prestige?
Forskningen kring distansarbete vs kontorsarbete är förvisso splittrad.
Vissa studier pekar på att distansarbete kan påverka produktivitet och företagskultur negativt, särskilt för yngre medarbetare som behöver mer handledning. Andra studier menar motsatsen.
Vissa lyfter även fram att tiden som sparas på att slippa pendla kan omvandlas till effektivare arbetsdagar.
Men oavsett vilken anledning en företagsledare har, är det tydligt att tvång inte alltid ger de resultat en ledare kanske hoppats på.
“Det vi hör seniora ledare säga om att vara på plats väcker vissa varningssignaler”, säger Leena Rinne, global chef för coaching på Skillsoft, till Fortune. Hon tillägger:
“Och att tvinga folk tillbaka till kontoret ger inte de resultat som cheferna säger att de vill uppnå”.
Läs också: Skärper regler för distansarbete: “Roligare på kontoret”. Realtid
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!