Det kan vara svårt att få ett nytt jobb, men du kan göra det ännu svårare genom att uppträda på fel sätt. Här är några tips från en karriärcoach och rekryterare.
Tre saker som kan få rekryterare att svartlista dig
Mest läst i kategorin
Enligt en undersökning gjord av jobbsajten Monster vill hela 95 procent söka nytt jobb i år och de flesta tror att det kommer bli svårt. Så här kan du undvika att göra det ännu svårare för dig.
Undvik “välj mig”-energi
“Det finns något som kallas valideringssökande beteende, också känt som desperation”, säger Lindsay Mustain till CNBC.
Hon är före detta rekryterare på Amazon och numer vd för karriärcoachingföretaget Talent Paradigm. Hon menar att den där “välj mig”-energin som en del har, faktiskt avskräcker.
Så här undviker du, enligt henne, att utstråla det.
Sök inte jobb om och om igen på samma företag, särskilt inte under en kort tidsperiod. Om Lindsay Mustain ser att någon sökt 20 gånger de senaste två åren utan att bli anställd är det en varningssignal för henne.
Hon tänker då omedelbart att det måste vara någonting fel med kandidaten eftersom den vid det här laget inte har anställts. Enligt henne är det här ett sätt på vilket du kan bli svartlistad.
Senaste nytt
No, no till “open to work”
En annan varningssignal för Lindsay Mustain är om du använder Linkedins dekal “open to work” som visar att du är öppen för nya möjligheter.
Det signalerar att du kanske inte är så kräsen när det kommer till nya jobbmöjligheter och att du kanske inte går framåt i karriären och bygger på dina färdigheter.
Lindsay Mustain tycker att det minskar intrycket av att vara en högkvalitativ kandidat och dessutom förändrar dynamiken i ett eventuellt samtal med rekryterare.
I stället för att de försöker övertyga dig om en bra jobbmöjlighet försöker du övertyga dem om att överväga dig som kandidat.
Nolan Church, vd för talent marketplace Continuum och tidigare rekryterare på Google, håller med. Han tycker att det för en rekryterare faktiskt känns som desperation att använda dekalen.
Skriv inte om arbetslöshet
Slutligen råder Lindsay Mustain dig som är arbetslös att inte skriva om det i din status på sociala medier, särskilt inte om du mår dåligt av det.
Hon menar att människor som skriver statusar om att de är ledsna och behöver ett jobb visar upp en svaghet, på samma sätt som dem som använder dekalen “open to work”.
Sådana statusar avskräcker, enligt henne, eftersom de inte visar på styrka. Om du blivit uppsagd och vill signalera att du letar nya möjligheter tycker Lindsay Mustain att du i stället ska försöka skapa en situation som är en ny början eller chans att växa.
Du kan exempelvis dela med dig av exempel på tidigare framgångar eller vad du lärt dig och skriva om hur det har rustat dig för framtida urmaningar.
Sådant visar enligt henne på anpassningsförmåga och ett framåtblickande tankesätt, något som är positivt för potentiella arbetsgivare.
Läs mer: Rekryteraren: Linkedin viktigare än ditt cv Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.