Att kvinnor har en genomsnittligt lägre lön än män är sedan länge känt. Som tur är finns det en hel del du som chef kan göra för att råda bot på detta.
Tips till chefen: Så ger du en rättvis lön
Mest läst i kategorin
Med sommaren kommer examen och med examen kommer en ny drös nyexaminerade studenter som ska påbörja sin karriär.
Det är också då, under rekryteringsprocessen, som grunden läggs för vad de kommer att tjäna för resten av livet – ofta till nackdel för kvinnorna.
Ojämställda löner
Kvinnors heltidslöner är i genomsnitt 9,9 procent lägre än mäns.
Ändå anser var fjärde man att lönerna redan är jämställda. Bland kvinnor ligger samma siffra på 4 procent.
“Jag tror det finns en fara i att vi i Sverige ser oss som väldigt jämställda, när vi har fakta på att det inte är helt jämställt. Det är viktigt att fånga upp det här och inte nöja sig, speciellt när det finns en bit kvar att gå”, säger kommunikationschefen Hélène Belin till Dagens Nyheter.
Dessa skilda åsikter bland könen syns även i analysföretaget Universums årliga studentundersökning.
I undersökningen uppger män att de räknar med en åtta procent högre ingångslön är kvinnorna – något som i sin tur kan prägla löneanspråken.
”Oavsett vem eller vad som är boven i dramat sätter de ingångslöner som förhandlas fram just nu tonen för hur vi värderar kvinnlig kompetens, nämligen lägre. Företagen har ett enormt ansvar och all makt att rätta till gapet”, säger Emil Adén, Sverigechef på Universum, till Chef.se.
Senaste nytt
Så gör du en rättvis lönesättning
Chef.se har listat tre tips på hur du som chef kan sätta en rättvis lön.
1. Förutbestämd ingångslön: Bestäm ingångslönen redan innan du lägger ut annonsen. Detta säkerställer att du behandlar alla kandidater rättvist.
2. Likvärdiga löneförslag: Om flera kandidater har olika löneanspråk för samma tjänst, bör du ändå ge samma löneförslag till alla, oavsett kön, förutsatt att deras kompetenser är likvärdiga.
3. Lönehistorik irrelevant: Basera inte lönen på kandidatens tidigare lön. Var transparent med ingångslönen redan i annonsen, enligt det kommande EU-direktivet. Kandidaten ska inte behöva prissätta sig själv.
Läs också:
Överraskande rådet: Välj chef först – sedan jobb. Dagens PS
Veckans citat: Så vet du att du är en bra chef. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!